andel’s na MIPIM

Łódzki andel’s został nominowany do MIPIM Awards w kategorii Hotels & Tourism Resorts. Jego kontrkandydatami są niemiecki Kameha Grand Bonn i praski Augustine Rocco Forte Collection. MIPIM to największe targi branży nieruchomości na świecie, na które corocznie zjeżdża do Cannes kilkanaście tysięcy inwestorów, deweloperów, konsultantów, finansistów, architektów, designerów, managerów firm budowlanych itd. W tym roku […]

Czytaj dalej


Borowiecki dla wysokich

W Łodzi otwarty został hotel Borowiecki, który jest w trakcie kategoryzacji na trzy gwiazdki. Na jego otwarcie przybył Daniel Olbrychski, odtwórca roli Borowieckiego w „Ziemi Obiecanej”. Hotel znajdujący się przy ul. Kasprzaka dysponuje 56 pokojami, trzema salami konferencyjnymi i restauracją na 100 osób. Borowiecki jest hotelem biznesowym, ale nastawia się też na sportowców biorących udział […]

Czytaj dalej


Dotacje z perspektywy VAT-u

Zarówno otrzymanie dotacji na inwestycje w infrastrukturę hotelową, jak i na tak zwane projekty miękkie może mieć wpływ na rozliczenia hotelu z tytułu podatku VAT. Czy otrzymana dotacja rodzi dodatkowe obowiązki w VAT? Czy w szczególny sposób wpływa na prawo do odliczenia podatku naliczonego? Podstawa opodatkowania Podstawą do określenia wpływu otrzymanej dotacji na wysokość podatku […]

Czytaj dalej


Hotele Focus: Cel? Silna polska marka

Sieć Hotele Focus działająca w Łodzi, Szczecinie i Bydgoszczy chce w ciągu pięciu lat powiększyć swój stan posiadania do ok. 15 obiektów. Zamierza sama je budować, jak też przejmować nieruchomości w dzierżawę lub w zarządzanie. Planuje również stworzyć sieć obiektów afiliowanych przy głównej marce. W ramach działań związanych z rozwojem sieci spółka Immobile, właściciel Hoteli […]

Czytaj dalej


Łódź: Polonia odzyskała gwiazdki….

Polonia Palast, należąca do spółki Skarbu Państwa Centrum-Hotele, po siedmiu latach od utraty swoich dwóch gwiazdek ponownie stała się skategoryzowanym hotelem. Wybudowana w 1913 roku Polonia Palast jest jednym z najstarszych łódzkich hoteli. W styczniu 2003 roku utraciła jednak status hotelu z uwagi na katastrofalny stan budynku, niedostosowanie do obowiązujących przepisów oraz niską jakość świadczonych […]

Czytaj dalej


Funkcjonalność, grafika, technologia

Marcin Dragan, dyrektor zarządzającyfirmy PRO FITROO M specjalizującej sięw marketingu internetowym w branżyhotelarskiej. Strona internetowa musi spełniać kilka funkcji, z których najważniejsze to: informacyjna, promocyjna i rezerwacyjna. Jak ją zaprojektować, a potem technicznie wykonać, aby potencjalny gość mógł z niej skorzystać i łatwo sie po niej poruszać, a właścicielowi przynosiła zyski w postaci rezerwacji? Funkcjonalność […]

Czytaj dalej


Dostawcy przy Izbie

Przy Izbie Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego powstała Komisja Dostawców. W jej skład wchodzą firmy, które są dostawcami dla sektora HoReCa oraz przedstawiciele hoteli. Jednym z celów tego ciała będzie praca na rzecz integracji obu środowisk i stworzenie platformy współpracy. Komisja chce zająć się opracowaniem kryteriów udzielania rekomendacji i certyfikacji dostawców i organizacją branżowych spotkań tematycznych m.in. […]

Czytaj dalej


Qubus przykłada się do śniadań

Sieć Qubus Hotel chce ze śniadań uczynić jedną ze swych wizytówek. W lutym wprowadziło ofertę „100 pomysłów na śniadanie”. Goście każdego hotelu sieci mają do dyspozycji ponad sto produktów i potraw, w tym gamę serów zachodnich, świeżych owoców i warzyw, francuskich konfitur (morelowa, pigwa, gorzka pomarańcza). Do tego dochodzą dania ciepłe oraz specjalne produkty dla […]

Czytaj dalej