Kolejny hotel w zamku

W Giżycku ruszył 4-gwiazdkowy butikowy hotel St Bruno z 69 pokojami, którego część znajduje się w odrestaurowanym zamku krzyżackim. Hotel chce zaoferować gościom m.in. Medi-SPA z zabiegami z zakresu medycyny estetycznej i anti-aging. Koszt całej inwestycji szacowany jest na ponad 30 mln zł. Właściciel inwestycji, spółka Zamek Giżycki, otrzymała na nią 8,75 mln zł unijnej […]

Czytaj dalej


12 wydarzeń roku według HOTELARZA

Każdy miesiąc przynosi co najmuje kilkadziesiąt informacji o polskiej branży hotelarskiej. Najważniejsze z nich publikujemy na łamach HOTELARZA. A wśród nich jest zawsze jedna, najważniejsza informacja miesiąca, od której zaczynamy numer. Prezentujemy przegląd najważniejszych wydarzeń na polskim rynku 2011 stworzony z informacji, którymi zaczynaliśmy 12 wydań naszego magazynu w tym roku.   STYCZEŃ Ruszył pierwszy […]

Czytaj dalej


Nowe urządzenie do zabiegów pielęgnacji twarzy Sorisa Accura

łączy działanie kosmetyków z czterema podstawowymi technikami: mezoterapią bezigłową, liftingiem, termoterapią HF oraz d’Arsonvalem.   W zabiegach mezoterapii używane są hydrożelowe maski przewodzące o różnorodnym działaniu bogate w najnowocześniejsze składniki. Stosowane do liftingu ampułki Flash Actif dają natychmiastowy efekt napięcia, nawilżenia i wygładzenia skóry – wypoczęty wygląd utrzymuje się przez wiele godzin. Profesjonalne kosmetyki Sorisa, […]

Czytaj dalej


Staż – najlepszy rok w moim życiu

Do napisania tego tekstu zmotywołały mnie ostatnie publikacje w państwa gazecie dotyczące praktyk w hotelach. Chciałbym podzielić się moimi obserwacjami na temat nauki oraz szkolenia praktycznego w Polsce oraz w Austrii. Mam 20 lat i jestem uczniem Technikum Gastronomiczno – Hotelarskiego nr 10 w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie. W tym roku rozpocząłem […]

Czytaj dalej


Tatra Chalet w Zakopanem – kameralny luksus

Tatra Chalet (ang. drewniana chata w górach) to luksusowa rezydencja położona u ujścia Doliny Strażyskiej w Zakopanem, oferująca siedem apartamentów, nowoczesny design połączony z lokalnymi elementami architektury i ekskluzywnym serwisem. Tatra Chalet Miasto: Zakopane Liczba pokoi: 7 / Liczba miejsc noclegowych: 17 Liczba lokali gastronomicznych: 1 / Liczba miejsc gastronomicznych: 27 Liczba sal konferencyjnych: 1/ […]

Czytaj dalej


Skuteczna rekrutacja

Sektor hotelarski wkroczył w fazę intensywnego rozwoju, a to pociąga za sobą konieczności konkurowania o jak najlepszą kadrę. Rośnie więc świadomość własnej wartości kandydatów, a tym samym ich oczekiwania wobec pracodawców. I nie są to tylko oczekiwania finansowe. Coraz większe znaczenie ma wiarygodność i uczciwość biznesowa. Rekrutacja pracowników do hotelu jest procesem bardzo kosztownym, a […]

Czytaj dalej


Crown Piast – Hotel & Park w Krakowie

Crown Piast Hotel & Park Miasto: Kraków Kategoria przyznana: 5 Liczba pokoi: 179 / Liczba miejsc noclegowych: 350 Liczba lokali gastronomicznych: 2 / Liczba miejsc gastronomicznych: 300 Liczba sal konferencyjnych: 8 / Liczba miejsc w salach konferencyjnych: 500 SPA: fitness, sauna, jacuzzi Liczba zatrudnionych: 100   5-gwiazdkowy Crown Piast Hotel & Park to zespół hotelowo-konferencyjny, […]

Czytaj dalej


Hosting – gościnność internetu

Internet, ze swoim specyficznym językiem i funkcjami jakie oferuje, może się wydawać nieprzystępny, czy wręcz odpychający dla wielu właścicieli małych i średnich hoteli. Jednak pod pozornie niezrozumiałą oprawą każdy właściciel znajdzie niezwykłe atuty, dające duże możliwości bez specjalnego wysiłku. Im więcej będziemy wiedzieć o możliwościach, jakie w dzisiejszych czasach daje internet, tym lepiej będziemy mogli […]

Czytaj dalej


Departament: GASTRONOMIA – F&B

Drugim pod względem wielkości sprzedaży spośród departamentów operacyjnych hotelu, po Pokojach, jest z reguły Gastronomia. Oryginalna nazwa tego departamentu brzmi Food and Beverage (F&B) czyli żywność i napoje. Myślę, że angielska nazwa dobrze oddaje intencje, w jakim kierunku jest prowadzona ewidencja przychodów i kosztów w tym departamencie. Gastronomia z reguły kojarzy się z lokalami: restauracjami, […]

Czytaj dalej