W górach, nad morzem, na wyspie

Mam 20 lat i jestem tegoroczną absolwentką Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle. Kiedy cztery lata temu wybierałam właśnie to technikum, nie miałam pojęcia o hotelarstwie czy gastronomii, teraz nie wyobrażam sobie, że mogłabym wybrać inną szkolę. Czas wybrania pierwszych praktyk nadszedł w drugiej klasie. Rok starsze koleżanki poleciły mi hotel Haffner w Sopocie i taki […]

Czytaj dalej


Staż – najlepszy rok w moim życiu

Do napisania tego tekstu zmotywołały mnie ostatnie publikacje w państwa gazecie dotyczące praktyk w hotelach. Chciałbym podzielić się moimi obserwacjami na temat nauki oraz szkolenia praktycznego w Polsce oraz w Austrii. Mam 20 lat i jestem uczniem Technikum Gastronomiczno – Hotelarskiego nr 10 w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie. W tym roku rozpocząłem […]

Czytaj dalej


Przelała się czara goryczy

Jestem nauczycielem przedmiotów hotelarskich w Technikum w Międzychodzie, małej miejscowości w województwie wielkopolskim, 80 km od Poznania. Długo się zastanawiałem, czy napisać do Państwa ten list, ale dzisiejszy dzień przelał we mnie czarę goryczy.   Z przyjemnością kupuję (niestety prywatnie) Państwa czasopismo. W ostatnich numerach ukazało się kilka artykułów na temat praktyk w hotelach, praktykantów […]

Czytaj dalej


Szkoła swoje, życie swoje

Jestem nauczycielem przedmiotów zawodowych, praktykiem i teoretykiem. 5 lat uczyłam się w szkole hotelarskiej (w starym systemie), potem kilka lat pracy w hotelu na recepcji, studia magisterskie na państwowej uczelni, oczywiście z zakresu hotelarstwa. Dzisiaj sama uczę w szkole i mam porównanie, jak było w starej szkole hotelarskiej, jak jest w nowej i jak to […]

Czytaj dalej


Kształcenie kadry dla sektora HORECA

Problem poziomu przygotowania kadry dla branży HORECA zawiera w sobie kilka kwestii, które należy rozważać indywidualnie: – oczekiwania branży wobec kandydatów; – oczekiwania samych kandydatów; – możliwości organizacyjne placówek przygotowujących kadrę.   Jeżeli chodzi o pierwszy aspekt, czyli oczekiwania branży hotelarskiej wobec kandydatów (kształconych m.in. w szkołach i uczelniach zawodowych) to otwarte pozostaje pytanie, na […]

Czytaj dalej


Między teorią a praktyką

Współpraca branży hotelarskiej ze szkołami zawodowymi jest warunkiem sine qua non profesjonalnego przygotowania personelu hoteli i restauracji. Artykuł Marcina Szokały w sierpniowym wydaniu HOTELARZA zachęcił mnie do podzielenia się swoim doświadczeniem w tej, jakże potrzebnej, debacie na temat przygotowania pracowników dla branży hotelarskiej przez szkoły zawodowe.   Dynamiczny rozwój branży hotelarskiej w Polsce kreuje duże […]

Czytaj dalej


Jakie będzie hotelarzy kształcenie, takie będą…

Problem kształcenia zawodowego oraz praktyk zawodowych w szkolnictwie hotelarskim jest problemem poruszanym od wielu lat. Sam te istotne i trudne tematy poruszyłem w „Hotelarzu” w lutym 2007 roku. Od tamtego czasu niewiele się zmieniło. Jest to dowód, że temat jest ciągle aktualny. Artykuł autorstwa Marcina Szakoły oraz inne liczne wypowiedzi wyraźnie dowodzą, że w sferze, […]

Czytaj dalej


Głos praktykanta

Jestem magistrem turystyki i rekreacji ze specjalizacją hotelarstwo, w 2011 roku ukończyłem także studia podyplomowe w zakresie zarządzania w hotelarstwie w Szwajcarskim Instytucie Hotelarskim (HIM) w Montreux. Podczas studiów odbywałem praktyki w katowickim hotelu Monopol, a także na greckiej wyspie Kreta w 5-gwiazdkowym hotelu sieci Aquis. Obecnie szlifuję swoje doświadczenie w hotelu FIAN w Zakopanem. […]

Czytaj dalej


Z doświadczeń hotelarza i wykładowcy

Jak szkoły hotelarskie przygotowują do pracy w hotelu W poprzednim numerze tekstem Marcina Szakoły, dyrektora hotelu Campanile w Poznaniu „Praktykanci – zło konieczne czy niewykorzystany potencjał” zainicjowaliśmy dyskusję o poziomie przygotowania przez szkoły hotelarskie swoich uczniów i studentów do pracy w branży hotelarskiej. „Istnieją dwie stare jak samo szkolnictwo metody organizacji praktyk: ‘praktykant, czyli człowiek […]

Czytaj dalej