Mam 20 lat i jestem tegoroczną absolwentką Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle. Kiedy cztery lata temu wybierałam właśnie to technikum, nie miałam pojęcia o hotelarstwie czy gastronomii, teraz nie wyobrażam sobie, że mogłabym wybrać inną szkolę. Czas wybrania pierwszych praktyk nadszedł w drugiej klasie. Rok starsze koleżanki poleciły mi hotel Haffner w Sopocie i taki […]
SZKOLNICTWO
SZKOLNICTWO
Staż – najlepszy rok w moim życiu
Do napisania tego tekstu zmotywołały mnie ostatnie publikacje w państwa gazecie dotyczące praktyk w hotelach. Chciałbym podzielić się moimi obserwacjami na temat nauki oraz szkolenia praktycznego w Polsce oraz w Austrii. Mam 20 lat i jestem uczniem Technikum Gastronomiczno – Hotelarskiego nr 10 w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie. W tym roku rozpocząłem […]
Przelała się czara goryczy
Jestem nauczycielem przedmiotów hotelarskich w Technikum w Międzychodzie, małej miejscowości w województwie wielkopolskim, 80 km od Poznania. Długo się zastanawiałem, czy napisać do Państwa ten list, ale dzisiejszy dzień przelał we mnie czarę goryczy. Z przyjemnością kupuję (niestety prywatnie) Państwa czasopismo. W ostatnich numerach ukazało się kilka artykułów na temat praktyk w hotelach, praktykantów […]
Szkoła swoje, życie swoje
Jestem nauczycielem przedmiotów zawodowych, praktykiem i teoretykiem. 5 lat uczyłam się w szkole hotelarskiej (w starym systemie), potem kilka lat pracy w hotelu na recepcji, studia magisterskie na państwowej uczelni, oczywiście z zakresu hotelarstwa. Dzisiaj sama uczę w szkole i mam porównanie, jak było w starej szkole hotelarskiej, jak jest w nowej i jak to […]
Jak jest w Polsce, jak jest w Tunezji
Właśnie skończyłem osiem godzin stażu w barze hotelowym na Djerbie. Siedzę w pustej sali dyskotekowej hotelu i myślę, od czego zacząć tekst, w którym tak bardzo chciałem wyrazić swoje zdanie. Zacznę ode mnie, nazywam się Przemysław Krok. Uczęszczam do Technikum Hotelarskiego nr 17 w Zabrzu. Mam 18 lat i rozpocząłem naukę w III klasie. […]
Jakie będzie hotelarzy kształcenie, takie będą…
Problem kształcenia zawodowego oraz praktyk zawodowych w szkolnictwie hotelarskim jest problemem poruszanym od wielu lat. Sam te istotne i trudne tematy poruszyłem w „Hotelarzu” w lutym 2007 roku. Od tamtego czasu niewiele się zmieniło. Jest to dowód, że temat jest ciągle aktualny. Artykuł autorstwa Marcina Szakoły oraz inne liczne wypowiedzi wyraźnie dowodzą, że w sferze, […]
Głos praktykanta
Jestem magistrem turystyki i rekreacji ze specjalizacją hotelarstwo, w 2011 roku ukończyłem także studia podyplomowe w zakresie zarządzania w hotelarstwie w Szwajcarskim Instytucie Hotelarskim (HIM) w Montreux. Podczas studiów odbywałem praktyki w katowickim hotelu Monopol, a także na greckiej wyspie Kreta w 5-gwiazdkowym hotelu sieci Aquis. Obecnie szlifuję swoje doświadczenie w hotelu FIAN w Zakopanem. […]
Kształcenie kadry dla sektora HORECA
Problem poziomu przygotowania kadry dla branży HORECA zawiera w sobie kilka kwestii, które należy rozważać indywidualnie: – oczekiwania branży wobec kandydatów; – oczekiwania samych kandydatów; – możliwości organizacyjne placówek przygotowujących kadrę. Jeżeli chodzi o pierwszy aspekt, czyli oczekiwania branży hotelarskiej wobec kandydatów (kształconych m.in. w szkołach i uczelniach zawodowych) to otwarte pozostaje pytanie, na […]
Między teorią a praktyką
Współpraca branży hotelarskiej ze szkołami zawodowymi jest warunkiem sine qua non profesjonalnego przygotowania personelu hoteli i restauracji. Artykuł Marcina Szokały w sierpniowym wydaniu HOTELARZA zachęcił mnie do podzielenia się swoim doświadczeniem w tej, jakże potrzebnej, debacie na temat przygotowania pracowników dla branży hotelarskiej przez szkoły zawodowe. Dynamiczny rozwój branży hotelarskiej w Polsce kreuje duże […]
Z doświadczeń hotelarza i wykładowcy
Jak szkoły hotelarskie przygotowują do pracy w hotelu W poprzednim numerze tekstem Marcina Szakoły, dyrektora hotelu Campanile w Poznaniu „Praktykanci – zło konieczne czy niewykorzystany potencjał” zainicjowaliśmy dyskusję o poziomie przygotowania przez szkoły hotelarskie swoich uczniów i studentów do pracy w branży hotelarskiej. „Istnieją dwie stare jak samo szkolnictwo metody organizacji praktyk: ‘praktykant, czyli człowiek […]