Moda na zdrowie i urodę

Bogata oferta wiodących na rynku firm i ich produktów połączona z dwudniowym cyklem wykładów i szkoleń prowadzonych przez branżowych ekspertów, prezentacja najnowszych odkryć świata kosmetologii oraz prezentacje najciekawszych zabiegów – tak wyglądała 7. edycja Targów SPA&Wellness w Krakowie. Jedyna impreza targowa w Polsce poświecona tylko i wyłącznie branżom SPA i Wellness zgromadziła w tym roku […]

Czytaj dalej


Otwarcie hotelu Brant

17 maja odbyło się huczne otwarcie hotelu Brant pod Warszawą. Jego współwłaścicielem jest Kuba Wesołowski, nie dziwi więc, że na otwarciu, na które przybyło blisko 500 osób, roiło się od celebrytów. Podczas wieczoru Maciej Zakościelny pokazał się jako skrzypek, piosenkarz i hip-hopowiec. Na imprezę przybyli m.in. Ryszard Kalisz, Małgorzata Socha z brzuchem, Katarzyna Figura, Bogna […]

Czytaj dalej


Ile zarabia się w hotelach

Narzekania na zarobki są powszechnym tematem w branży hotelarskiej. Rzeczywiście, patrząc na średnią statystyczną w sektorze HoReCa, należą do jednych z najniższych spośród wszystkich branż. Pamiętać jednak trzeba, że zdecydowana większość tych pracowników, szczególnie w branży ReCa, która stanowi ok. 80 proc. segmentu, to osoby sezonowe i na najniższych stanowiskach. Jeżeli popracuje się kilka lat […]

Czytaj dalej


Sofitel Victoria do remontu

Hotel Sofitel Warsaw Victoria przechodzi proces modernizacji. Jej koszt wyniesie 8 mln euro. Trwająca rok renowacja obejmie powierzchnie ogólnodostępne, restauracje, część pokoi, sale konferencyjne, fasadę i podjazd. Wpierwszej kolejności odnowione zostaną dwie restauracje, bar, lobby i business center, a także blisko połowa pokoi. – Inspiracją dla nowych wnętrz był budynek hotelu, jeden z symboli Warszawy […]

Czytaj dalej


Nowy Szef Kuchni w Marriott Hotel

Stanowisko szefa kuchni w warszawskim hotelu Marriott objął Tomasz Borucki. Posiada szesnastoletnie doświadczenie w zarządzaniu pracą kuchni 5-gwiazdkowych hoteli w Polsce i zagranicą. Tomasz Borucki nagrodzony został Dyplomem Szefa Kuchni przyznawanym przez Amerykańską Federację Kulinarną, która skupia wiodących kucharzy z całego świata. W roku 2012, w ramach uznania jego kucharskiej wiedzy i umiejętności, otrzymał nagrodę […]

Czytaj dalej


Ilan w Lublinie po dawnej Jesziwie

Na jesień zaplanowane jest otwarcie 4-gwiazdkowego hotelu Ilan z 44 pokojami. Mieścił się będzie w zabytkowym w budynku dawnej Jeszywas Chachmej Lublin koło Starego Miasta, słynnej przed wojną szkoły rabinicznej. Lubelska jesziwa powróciła w ręce społeczności żydowskiej w 2003 roku, a jej właścicielem jest Warszawska Gmina Żydowska. Obecnie prowadzone są prace remontowe mające na celu […]

Czytaj dalej


Z Amber Baltic do Golden Tulip

Dyrektorem generalnym hotelu Golden Tulip Międzyzdroje Residence została Anna Marczak, która przez ostatnie cztery lata zarządzała hotelem Amber Baltic Międzyzdroje. Anna Marczak jest managerem z 12-letnim doświadczeniem w branży hotelarskiej. Doświadczenie zdobywała w hotelu Mercure Poznań na stanowisku dyrektora pionu hotelowego oraz w poznańskim Novotelu. Później zarządzała także Bellis Resort Hotel Łeba, skąd trafiła do […]

Czytaj dalej


Czerwiec 1972

Ostatni odcinek autobiografii Conrada Hiltona „Be My Guest”, drukowanej w „Hotelarzu” w 1972 roku. Koniec lat 40. XX wieku. Hilton zdobywa Waldorf-Astorię i wychodzi ze swoją działalnością poza granice USA, stając się największym hotelarzem na świecie. W czasie negocjacji dotyczących zakupu Waldorf-Astoria hotelowa rodzina Hiltona zaczęła się rozrastać poza granicami Stanów. „W ten sposób zaczęła […]

Czytaj dalej


Hotele Diament inwestują

Sieć Hotele Diament buduje kompleks hotelowo-konferencyjno- gastronomiczny w Zabrzu. Obok funkcjonującego już 3-gwiazdkowego Diamentu powstanie 4-gwiazdkowy Park Hotel Diament z 66 pokojami. Jego otwarcie zaplanowano na 2014 rok. Wramach powstającego kompleksu w połowie maja otwarto jedną z największych sal bankietowokonferencyjnych w regionie. Sala o powierzchni 400 mkw. wraz z 350-metrowym letnim tarasem umożliwi organizację wszelkiego […]

Czytaj dalej