24 tysiące odwiedzających na targach Tendence 2016

W dniach 27-30 sierpnia we Frankfurcie nad Menem odbyły się międzynarodowe targi dekoracji i wyposażenia wnętrz. Ponad 24 tysiące kupujących spotkało się z 955 wystawcami z 45 krajów, aby uzupełnić swój asortyment, odkryć nowości na rynku, zaczerpnąć inspiracji i nawiązać nowe kontakty. Rozmieszczone na powierzchni 82 tys. mkw. targi Tendence stanowiły miejsce, gdzie prezentowano nowe […]

Czytaj dalej


Co należy wiedzieć o pielęgnacji i czyszczeniu wykładzin

Po wybraniu i zainstalowaniu wykładziny, w zależności od wielkości i obłożenia obiektu, można się spodziewać od kilkunastu do kilkuset przejść dziennie, a każde wejście na wykładzinę potencjalnie powoduje jej zabrudzenie. Czyszczenie wykładzin może wydawać się banalne, jednak obecnie, kiedy ich producenci oferują ogromną różnorodność rozwiązań przeznaczonych do hoteli, wybrana wykładzina często definiuje metodę jej czyszczenia […]

Czytaj dalej


Będzie Hampton w Olsztynie?

Gdańska spółka Euro Styl uzyskała pozwolenie na budowę kompleksu Centaurus w OIsztynie, w którym znajdzie się m.in. 105-pokojowy hotel. Spółka prowadzi rozmowy z podmiotem zainteresowanym dzierżawą hotelu pod marką międzynarodowej sieci. Jedną z rozważanych marek jest Hampton by Hilton. Projekt budowy kompleksu biurowo-mieszkaniowego Centaurus ze 150-pokojowym hotelem powstał już pod koniec ubiegłej dekady. Zbudować go […]

Czytaj dalej


Dariusz Oleksiak szefem Renaissance Warsaw Airport

Spółka Chopin Airport Development, która w drugiej połowie przyszłego roku otwiera hotel Renaissance Warsaw Airport z 225 pokojami przy Lotnisku Chopina, wybrała jego dyrektora generalnego. Został nim Dariusz Oleksiak. Swoja karierę w branży rozpoczął wraz grupą pierwszych pracowników uczestniczących w otwarciu warszawskiego Marriotta w 1989 roku. Podczas 11 lat pracy dla Warsaw Marriott Hotel uczestniczył […]

Czytaj dalej


Jak zoptymalizować koszty utrzymania czystości

Jak wiadomo, pierwsze wrażenie można zrobić tylko raz. A decyduje ono o całościowej ocenie hotelu. Dlatego też poza wystrojem wnętrz, jakością obsługi, czy doskonałym jedzeniem, tak bardzo istotna w hotelu jest czystość. Ale to kosztuje. Co może zrobić hotelarz, aby mieć pod kontrolą te koszty? Wiadomo, że każdy, czy to przedsiębiorca, czy osoba prywatna, szuka […]

Czytaj dalej


W Malborku powstaje hotel Malbork

W Malborku powstaje 4-gwiazdkowy kompleks hotelowy Malbork z 70 pokojami, centrum konferencyjnym i SPA. Zakończenie budowy planowane jest w 2017 roku. Docelowo hotel oferować ma 94 pokoje. Inwestorem kompleksu jest malborska firma Prino-Plast zajmująca się produkcją artykułów higieniczno-kosmetycznych i medycznych, projektantem biuro Atelier´21 z Tczewa, a generalnym wykonawcą trójmiejski Dekpol. W kompleksie znajdzie się SPA […]

Czytaj dalej


IGHP powołała dyrektorów regionalnych

Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego powołała w swoich strukturach dyrektorów regionalnych IGHP, co zwiększyć ma dynamikę działania organizacji w całej Polsce. Bliska współpraca z hotelami we wszystkich regionach ma pomóc IGHP budować silną organizację i efektywnie działać na rzecz środowiska. Dzięki dyrektorom regionalnym Izba chce być bliżej realnych potrzeb hotelarzy z całego kraju. Do ich zadań […]

Czytaj dalej


Zakupy grupowe w SPA czy to się opłaca hotelowi?

Kiedyś serwisy zakupów grupowych cieszyły się ogromną popularnością. Po kilku latach współpracy każdy korzystający z nich hotelarz sam może ocenić, czy jest to dla hotelu opłacalne. Usługi hotelowego SPA także są oferowane w tym systemie. Co się na tym zyskuje, a co traci? Portale oferujące usługi hotelarskie w formie zakupów grupowych nadal walczą o klientów, […]

Czytaj dalej


550 nowych pokoi w Poznaniu

W ścisłym centrum Poznania w ciągu kilkunastu miesięcy otwartych ma zostać pięć hoteli 3- i 4-gwiazdkowych z ponad 550 pokojami: Altus, Park Inn by Radisson, Hampton by Hilton, DeSilva i hotel w byłej synagodze. Obecnie poznańskie hotele tych kategorii oferują ok. 1,7 tys. pokoi. Jesienią ruszą prace przy modernizacji jednego z wieżowców kompleksu Domów Towarowych […]

Czytaj dalej


Rafał Wronka dyrektorem kulinarnym sieci PURO Hotels

Nowo stworzone w sieci PURO Hotels stanowisko dyrektora kulinarnego objął 29-letni Rafał Wronka. Jest odpowiedzialny za wspieranie istniejących już projektów we Wrocławiu, Poznaniu, Krakowie i Gdańsku oraz współtworzenie nowych inwestycji sieci. Rafał Wronka w wieku 18 lat wyjechał do Wlk. Brytanii, gdzie zdobywał doświadczenie pracując m.in. w 5- i 4-gwiazdkowych hotelach oraz w restauracjach z […]

Czytaj dalej