11/2017
Zatrudnienie obcokrajowców: procedury, koszty, możliwości i zagrożenia
Masowa emigracja Polaków sprawiła, że wielu hotelarzy, zwłaszcza w okresie wysokiego obłożenia, potrzebuje dodatkowych rąk do pracy. Skompletowanie wykwalifikowanego zespołu sprawia nie lada kłopot, dlatego też wielu managerów sięga po alternatywę – zatrudnienie pracowników z zagranicy. Jak to zrobić? Gdzie szukać pracowników? Należy pamiętać o konieczności dopełnienia istotnych formalności – inaczej sprowadzimy na siebie i […]
DoubleTree by Hilton Wrocław: nowy dyrektor sprzedaży
Michał Bienias objął stanowisko dyrektora sprzedaży w DoubleTree by Hilton we Wrocławiu. Ma 12-letnie doświadczenie w sprzedaży, z czego ostatnie dziewięć lat pracował w hotelach należących do polskich i międzynarodowych sieci. W latach 2009- 2010 pełnił funkcję corporate sales managera w hotelu andel’s w Krakowie, przez następne dwa lata pracował na stanowisku national strategic & […]
Gdańsk: jest projekt hotelu na miejscu pawilonu LOT
Rozstrzygnięto konkurs na koncepcję urbanistyczno-architektoniczną wielofunkcyjnego budynku ze 120-pokojowym hotelem przy Bramie Wyżynnej w Gdańsku. Obecnie stoi tam dawny pawilon LOT, a przed wojną działał najbardziej luksusowy hotel w mieście – Danziger Hof. Budynek zaprojektuje Pracownia KD Kozikowski Design. Hotel wraz z częścią biurową ma ruszyć w 2021 r. Koszt inwestycji szacowany jest na 65 […]
Listopad 1987
Jak przygotować strategię marketingową online otwierając hotel
Branża hotelarska przeżywa prawdziwy boom inwestycyjny. Rosnąca konkurencja i zmieniające się trendy dotyczące marketingu online wymagają od hotelarzy nowych pomysłów na promocję i pozyskiwanie klientów. Tak jak dzisiaj wygodne łóżko i smaczne śniadanie to zdecydowanie za mało, by przekonać potencjalnego gościa do wybrania hotelu, tak samo nie wystarczy już prezentowanie oferty na portalach rezerwacyjnych i […]
Mariusz Kucharczak szefem kuchni w dolnośląskiej Grupie Leo
Od listopada szefem kuchni Grupy Leo, w której skład wchodzą Zamek Kliczków z Folwarkiem Książęcym oraz wrocławskie: Hotel Tumski, Barka Tumska i Karczma Młyńska, jest Mariusz Kucharczak. Wcześniej był m.in. szefem kuchni w 5-gwiazdkowym hotelu Marine w Kołobrzegu, pełnił funkcję executive chefa w Novotelu Poznań Centrum i poznańskim Garden Boutique Hotel, a ostatnio był szefem […]
WARSZAWA: Altus Hotel Mięczkowski planuje hotel w Śródmieściu
W 2019 r. firma Altus Hotel Mięczkowski planuje otworzyć w centrum Warszawy 4-gwiazdkowy hotel Altus ze 110 pokojami w kamienicy przy ul. Pankiewicza. W ramach sieci Altus na początku przyszłego roku otworzy 3-gwiazdkowy hotel w Poznaniu, a 2019 r. planowany jest 5-gwiazdkowy Altus Palace we Wrocławiu. Kamienica przy ul. Pankiewicza z końca XIX w. do […]
Hotel inspirowany twórczością Zofii Stryjeńskiej – INX Design Hotel, Kraków
W sierpniu na krakowskim Kazimierzu otwarty został 4-gwiazdkowy INX Design Hotel, którego wnętrza zainspirowane są twórczością Zofii Stryjeńskiej – najbardziej znanej, obok Tamary Łempickiej, polskiej malarki i plastyczki okresu międzywojennego. Wystrój nawiązuje do stylu art déco z bogatą kolorystyką typową dla dzieł urodzonej w Krakowie i mieszkającej wówczas w sąsiedniej kamienicy Zofii Stryjeńskiej. Różnorodne tekstury […]
Pracownicy z Ukrainy. Kilka rad dla polskiego przedsiębiorcy
Według oficjalnych danych w Polsce przebywa blisko 1,3 mln Ukraińców. We Wrocławiu już co dziesiąty mieszkaniec pochodzi właśnie z tego kraju. Przyjeżdżają chętnie i dobrze pracują. Co zrobić, by skorzystać z tego potencjału i jak się do tego dobrze przygotować? Polski rynek pracy boryka się ogromnym niedoborem pracowników. W tej sytuacji pracownicy z Ukrainy są […]