Zatrudnienie obcokrajowców: procedury, koszty, możliwości i zagrożenia

Masowa emigracja Polaków sprawiła, że wielu hotelarzy, zwłaszcza w okresie wysokiego obłożenia, potrzebuje dodatkowych rąk do pracy. Skompletowanie wykwalifikowanego zespołu sprawia nie lada kłopot, dlatego też wielu managerów sięga po alternatywę – zatrudnienie pracowników z zagranicy. Jak to zrobić? Gdzie szukać pracowników? Należy pamiętać o konieczności dopełnienia istotnych formalności – inaczej sprowadzimy na siebie i […]

Czytaj dalej


DoubleTree by Hilton Wrocław: nowy dyrektor sprzedaży

Michał Bienias objął stanowisko dyrektora sprzedaży w DoubleTree by Hilton we Wrocławiu. Ma 12-letnie doświadczenie w sprzedaży, z czego ostatnie dziewięć lat pracował w hotelach należących do polskich i międzynarodowych sieci. W latach 2009- 2010 pełnił funkcję corporate sales managera w hotelu andel’s w Krakowie, przez następne dwa lata pracował na stanowisku national strategic & […]

Czytaj dalej


Gdańsk: jest projekt hotelu na miejscu pawilonu LOT

Rozstrzygnięto konkurs na koncepcję urbanistyczno-architektoniczną wielofunkcyjnego budynku ze 120-pokojowym hotelem przy Bramie Wyżynnej w Gdańsku. Obecnie stoi tam dawny pawilon LOT, a przed wojną działał najbardziej luksusowy hotel w mieście – Danziger Hof. Budynek zaprojektuje Pracownia KD Kozikowski Design. Hotel wraz z częścią biurową ma ruszyć w 2021 r. Koszt inwestycji szacowany jest na 65 […]

Czytaj dalej


Jak przygotować strategię marketingową online otwierając hotel

Branża hotelarska przeżywa prawdziwy boom inwestycyjny. Rosnąca konkurencja i zmieniające się trendy dotyczące marketingu online wymagają od hotelarzy nowych pomysłów na promocję i pozyskiwanie klientów. Tak jak dzisiaj wygodne łóżko i smaczne śniadanie to zdecydowanie za mało, by przekonać potencjalnego gościa do wybrania hotelu, tak samo nie wystarczy już prezentowanie oferty na portalach rezerwacyjnych i […]

Czytaj dalej


Mariusz Kucharczak szefem kuchni w dolnośląskiej Grupie Leo

Od listopada szefem kuchni Grupy Leo, w której skład wchodzą Zamek Kliczków z Folwarkiem Książęcym oraz wrocławskie: Hotel Tumski, Barka Tumska i Karczma Młyńska, jest Mariusz Kucharczak. Wcześniej był m.in. szefem kuchni w 5-gwiazdkowym hotelu Marine w Kołobrzegu, pełnił funkcję executive chefa w Novotelu Poznań Centrum i poznańskim Garden Boutique Hotel, a ostatnio był szefem […]

Czytaj dalej


Hotel inspirowany twórczością Zofii Stryjeńskiej – INX Design Hotel, Kraków

W sierpniu na krakowskim Kazimierzu otwarty został 4-gwiazdkowy INX Design Hotel, którego wnętrza zainspirowane są twórczością Zofii Stryjeńskiej – najbardziej znanej, obok Tamary Łempickiej, polskiej malarki i plastyczki okresu międzywojennego. Wystrój nawiązuje do stylu art déco z bogatą kolorystyką typową dla dzieł urodzonej w Krakowie i mieszkającej wówczas w sąsiedniej kamienicy Zofii Stryjeńskiej. Różnorodne tekstury […]

Czytaj dalej


Pracownicy z Ukrainy. Kilka rad dla polskiego przedsiębiorcy

Według oficjalnych danych w Polsce przebywa blisko 1,3 mln Ukraińców. We Wrocławiu już co dziesiąty mieszkaniec pochodzi właśnie z tego kraju. Przyjeżdżają chętnie i dobrze pracują. Co zrobić, by skorzystać z tego potencjału i jak się do tego dobrze przygotować? Polski rynek pracy boryka się ogromnym niedoborem pracowników. W tej sytuacji pracownicy z Ukrainy są […]

Czytaj dalej