HB Reavis potwierdza: w Varso powstanie hotel NYX

Firma HB Reavis oficjalnie potwierdziła informacje, które publikowaliśmy w sierpniowym wydaniu „Hotelarza” – w kompleksie Varso powstającym obok Dworca Centralnego w Warszawie otwarty zostanie 4-gwiazdkowy hotel z 331 pokojami pod należącą do sieci Leonardo Hotels marką NYX. Jego otwarcie planowane jest w 2020 r. Hotel ulokowany będzie w środkowym z trzech wielofunkcyjnych budynków Varso wznoszonych […]

Czytaj dalej


Szefowie hotelowych kuchni zdom inow ali Wine & Food Noble Night

W 11. edycji Wine & Food Noble Night, jednego z najbardziej prestiżowych i najtrudniejszych konkursów kulinarnych w Polsce, pierwsze miejsce w kategorii Danie Główne zdobył Mariusz Kucharczak z restauracji Boletus w Zamku Kliczków, a jury profesjonalne nagrodziło Jakuba Kasprzaka z restauracji Lumiere w hotelu Best Western Edison w Baranowie. Wśród 12 finalistów znalazło się aż […]

Czytaj dalej


Jak zajmować wysokie pozycje w wyszukiwarce Google?

Czy pozycjonowanie strony internetowej hotelu wciąż się opłaca? Kto dziś inwestuje w SEO (Search Engine Optimization) i czym tak naprawdę zajmują się specjaliści z agencji interaktywnych? Rozwiewamy najczęstsze wątpliwości dotyczące pozycjonowania i ułatwiamy zrozumienie jego idei. Algorytmy Google odpowiadające za badanie zawartości stron internetowych dotychczas zmieniły się przynajmniej kilkadziesiąt razy, w większości w sposób nieoficjalny […]

Czytaj dalej


Unicus Palace Kraków. Barokowy sznyt ze współczesnym luksusem

Luksusowy, 5-gwiazdkowy hotel Unicus Palace leży w samym sercu Krakowa. Jego mury powstały z połączenia trzech kamienic u zbiegu ul. Floriańskiej oraz św. Marka i od setek lat stanowiły ważne miejsce na mapie dawnej stolicy Polski. Niegdyś nazywane były pałacem Morsztynów i dziś można się w nich poczuć jak członek magnackiego rodu. Podwaliny dzisiejszych budynków, […]

Czytaj dalej


Akademia Hotelarza o procedurach operacyjnych i menu engineeringu

W listopadzie w hotelu Courtyard by Marriott Warszawa odbyły się dwa kolejne szkolenia z cyklu Akademia Hotelarza – „Procedury operacyjne w hotelarstwie kluczem do zwiększenia zysku” oraz „Menu engineering i optymalizacja kosztów w gastronomii hotelowej”. Szkolenie dotyczące procedur operacyjnych prowadziła Aneta Stępkowska, dyrektor generalna warszawskiego Courtyarda by Marriott. Szczegółowo i na konkretnych przykładach omawiała poszczególne […]

Czytaj dalej


Kłopoty z gościem w hotelu

Brak zapłaty za świadczone usługi czy zniszczenia w pokoju to nierzadkie problemy, z jakimi muszą się zmagać właściciele hoteli. Obowiązujące regulacje prawne nie pozostawiają ich jednak w tym zakresie bez należytej ochrony. Dlatego też istotne jest, aby osoby prowadzące hotel miały odpowiednią wiedzę o tym, jak należy reagować w takich sytuacjach. Szczególnie trudne są sytuacje, […]

Czytaj dalej


Sieć Qubus Hotel zamyka hotel

W połowie grudnia po 17 latach zakończy działalność Qubus Hotel w Złotoryi z 50 pokojami. Powodem jest „brak satysfakcjonującego poziomu zysków operacyjnych”. Po zamknięciu obiektu w Złotoryi pod marką Qubus działać będzie 11 hoteli z 1210 pokojami. Jak poinformował zarząd, „Qubus Hotel podejmuje kolejne kroki w realizacji swojej strategii działania, w myśl której sieć od […]

Czytaj dalej


Number One organizuje turniej dla najlepszych piłkarzy do lat 13

Hotel Number One w Gdańsku, który pozycjonuje się jako hotel dla rodzin z dziećmi, został głównym organizatorem Turnieju Number One Cup U-13, w którym wezmą udział najlepsze europejskie drużyny futbolowe z rocznika 2006. Podczas turnieju Number One Cup U-13, który odbędzie się na początku grudnia w Gdańsku, do rywalizacji staną młodzi reprezentanci takich klubów jak: […]

Czytaj dalej