Nowo powołane w polskiej strukturze Best Western stanowisko managera ds. kontroli jakości, po ukończeniu międzynarodowego programu szkoleniowego Best Western International, objęła Kamila Marat z Orbisu. Kamila Marat ma wieloletnie doświadczenie w branży hotelarskiej. Wcześniej pracowała m.in. dla Grupy Hotelowej Orbis, gdzie pełniła funkcję managera ds. kontroli jakości w obiektach z segmentu business i leisure. W […]
05/2013
Z ibisa Łódź do Mercure Warszawa
Marcin Procajło, dotychczasowy dyrektor hotelu ibis Łódź Centrum, od 15 maja pełni funkcję dyrektora operacyjnego hotelu Mercure Warszawa Centrum (d. Holiday Inn). Jego kariera w branży hotelarskiej rozpoczęła się w 1993 roku od stanowiska concierge w hotelu Jan III S o b i e s k i . Przez kolejne lata zdobywał doświadczenie w wielu […]
Za co odpowiada hotelarz
Hotelarze liczą na wysokie dochody w sezonie letnim, często zapominając o kosztownych szkodach, których prawdopodobieństwo wzrasta wraz z liczbą gości. Wraz z weekendem majowym rozpoczął się letni sezon turystyczny. Chociaż w biurach podróży roi się od promocyjnych ofert na zagraniczne wycieczki, a Egipt czy Tunezja nie przestają być popularne, to większość Polaków wciąż zamierza […]
Konkurs o nagrodę ministra za pracę magisterską
Ogłoszono XI edycję Konkursu o nagrodę Ministra Sportu i Turystyki za najlepszą pracę magisterską z zakresu gospodarki turystycznej. „Hotelarz” jest patronem tej nagrody. Jest to już czwarta edycja, w której uczestniczy partner – Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego. Zobowiązała się ona do ufundowania: nagrody dla laureata konkursu i nagrody dla laureata najlepszej pracy magisterskiej na […]
Dotacja na informatyzację
Działanie 8.2 Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka jest szansą dla podmiotów działających w branży hotelarskiej na pozyskanie środków unijnych na inwestycje w infrastrukturę informatyczną. O dofinansowanie ubiegać się mogą mikro, mali lub średni przedsiębiorcy. Wartość dofinansowania może wynieść od 20 tys. do 2 mln zł. Najbliższy planowany nabór do Działania 8.2 prowadzony będzie w dniach od […]
Sprzedawca zawód poszukiwany
Nieodzownym ogniwem w hotelowym łańcuchu jest pion sprzedaży. Pion sprzedaży to ludzie, a ludzie to określone kompetencje – nabyte i wyuczone, to osobowości i charaktery. Przedstawiciele działów sprzedaży, pracujący z tymi samymi grupami klientów, tymi samymi narzędziami, mający podobne doświadczenie zawodowe i przechodzący te same szkolenia, mogą mieć diametralnie inne wyniki. Dlaczego tak się dzieje? […]
Wszystko o pościeli hotelowej
Hotelowa pościel, choć tak jak i inne elementy wyposażenia pokoju podlega różnym trendom, to jednak wydaje się na nie najmniej podatna. Cały czas podstawowy kolor to biały, a materiał to czysta bawełna, choć coraz częściej z domieszką poliestru. Nie oznacza to jednak, że łatwo jest ją dobrać do swojego hotelu. Najbardziej rozpowszechnione są […]
WINESTONE – nowa koncepcja w Mercure
2 maja w hotelu Mecure Warszawa Centrum otwarto nową restaurację Winestone. Nowa koncepcja obejmuje zmianę menu oraz wnętrz z uwzględnieniem najnowszych trendów kuchni, nowoczesnego stylu życia i oczekiwań gości. Winestone to nowy koncept restauracji wprowadzany przez Mercure w Polsce. Koncepcja oparta jest na dwóch elementach. Po pierwsze, kolekcji win (wine), wyselekcjonowanych na podstawie wiedzy […]
Bazar Smaków
Spółka Dobry Hotel, specjalizująca się w zarządzaniu obiektami hotelarsko-gastronomicznymi, została operatorem kolejnej restauracji: Bazaru Smaków w gdańskim biurowcu Alchemia. Zaoferuje ona cztery kuchnie: hinduską, azjatycką, włoską i polską, 170 miejsc i 555 mkw. powierzchni. Oferta restauracji ukierunkowana będzie na zapewnienie zdrowej i różnorodnej kuchni opartej wyłącznie na świeżych produktach. Szefem kuchni został Anil […]
Rynek kategoryzuje się sam. Przez ceny
5–gwiazdkowa kategoryzacja hoteli, choć jest przyjęta jako międzynarodowy standard, to jednak nie oddaje dobrze różnorodności oferty hotelowej. Bardziej sensowny wydaje się podział rynku stosowany przez sieci hotelowe, które grupują marki w siedem segmentów – od Luxury do Budget. A głównym kryterium jest osiągana średnia cena za pokój. Podział hoteli na pięć kategorii gwiazdkowych odbywa […]