COFFEE BREAK – ciacho z piachem by MAT Świat jak z Kafki – Józef K. na święta(ch)

Zwykle grudzień jest miesiącem podsumowań, firmowych spotkań, do rodzinnych świąt przygotowań. Prószy śnieg, ludzie planują wyjazd w góry lub tropiki. Hotelarze się radują, organizują Sylwestra, podsumowują budżet i obliczają bonus dla załogi, a w radiu lecą Mariah Carey i Wham. AAle „zwykle” – to już było, więc ten grudzień pisze scenariusz na serial z gatunku […]

Czytaj dalej


Cukrownia Żnin. W fabryce cukru

Cukrownia Żnin w czerwcu tego roku zaczęła nowe życie. Na 34 hektarach powstało prawdziwe miasto w mieście – z dwoma budynkami hotelowymi, centrum konferencyjnym, parkiem wodnym, minibrowarem, salą kinową i własną plaża nad jeziorem. Pomysł na cały obiekt opiera się na spójnym założeniu konferencyjno-wypoczynkowym. Postindustrialne wnętrza obiektu, w których starano się wyeksponować jak najwięcej historycznej […]

Czytaj dalej


NOBU HOTEL Warszawa. Japoński minimalizm połączony z art déco

Hotel Nobu Warsaw jest niestandardowy pod wieloma względami, m.in. unikalnego designu oraz śmiałego połączenia architektury różnych stylów i dekad. Hotel składa się z dwóch części, łącząc nowoczesność z klasyką. Pierwsza część, znajdująca się w kamienicy z początku XX wieku, gdzie wcześniej działał hotel Rialto, utrzymana jest w stylu art déco. Druga, nowoczesna, charakteryzuje się przeszkloną […]

Czytaj dalej


Ocena finansowa funkcjonowania hotelowego SPA

Organizacja pracy hotelowego SPA to nie tylko układanie grafików pracy pracowników. To sprawne zarządzanie finansami, promocjami, ceną i zapasami. Wynik powinien zawsze być na plusie. Co zrobić, kiedy tak się nie dzieje? Wprowadzić zmiany. Na ocenę finansową składa się wiele elementów, które należy wziąć pod uwagę. Najprościej rzecz ujmując można powiedzieć, że to nic innego […]

Czytaj dalej


Rok okiem dostawców produktów i usług dla hotelarstwa

To był koszmarny rok dla hoteli, ale też w związku z tym również dla wielu dostawców produktów, usług i rozwiązań dla hotelarstwa. Chociaż, czy dla wszystkich branż? Teoretycznie mogłoby się wydawać, że np. dla dostawców rozwiązań czystości czy technologicznych może wcale nie był taki najgorszy, a wprost przeciwnie. Zapytaliśmy się przedstawicieli firm z różnych branż, […]

Czytaj dalej


Tani pracownik = tanie doświadczenie w obsłudze hotelowej

Od dawna żyjemy w czasach rozwoju zupełnie nowej, zaawansowanej gospodarki – ekonomii doświadczeń, opartej przede wszystkim na usługach. Jej fundamentem jest dostarczanie klientom doświadczeń, w których dominują emocje (Experience Economy). Dzięki silnym emocjom zapamiętujemy doświadczenia, bo emocje nas angażują. Najważniejsze elementy z ekonomii doświadczeń, które mają kluczowe znaczenie w hotelarstwie to: personalizacja, emocje i technologia. […]

Czytaj dalej


Aparthotele i condohotele – inwestycje pod lupą UOKiK Czy doczekamy się dedykowanej regulacji?

Inwestycje w aparthotele i condohotele cieszą się w ostatnich latach coraz większym zainteresowaniem inwestorów. Niskie oprocentowanie lokat bankowych czy doświadczenia inwestorów indywidualnych na rynkach finansowych zniechęcały dotąd inwestowania. Obecnie oprocentowanie lokat w bankach osiągnęło historycznie najniższy poziom. Nic więc dziwnego, że inwestorzy szukają innych inwestycji, wśród których najpopularniejsze są obecnie inwestycje w nieruchomości. Zbadań przeprowadzonych […]

Czytaj dalej


Planowanie biznesu – business plan 2021 w hotelu według metody LOTS

Pandemia COVID-19 cały czas nie odpuszcza, a branża hotelarska, jak niewiele innych doświadcza istnego roller coastera. I jak w takim czasie planować cokolwiek? Jak planować dłuższy okres, kiedy nie wiadomo, co wydarzy się jutro? Niestety, nie mamy na to wpływu. Wierzę jednak, że zdecydowana większość z nas jest w biznesie hotelarskim nie przez przypadek. A […]

Czytaj dalej


Sztuka imitacji

W 2015 r. szwajcarski fotograf Roger Eberhard wyruszył w roczną podróż po pięciu kontynentach, odwiedzając 32 kraje, za każdym razem rezerwując standardowy pokój jednej z globalnych sieci hotelowych. Po powrocie opublikował foto album zatytułowany „Standard”, w którym na sąsiadujących stronach zestawił zdjęcia pokoju i widoku z okna. Pokoje były zaprojektowane zgodnie z zasadą „myśl globalnie, […]

Czytaj dalej