Pieczona kaczka à la AI (a stary niedźwiedź mocno śpi)

Lubię pieczoną kaczkę, która w Azji smakuje najlepiej. Zwłaszcza na street food lub w małych chińskich restauracjach. Choć w tropikalne południe, aby samemu nie wyglądać jak zjarany drób, lepiej znaleźć MK z klimą. W ubiegłym tysiącleciu kolekcjonowałem menu. W Bangkoku łupem padła słusznych rozmiarów karta suki z MK (taka tajska sieć, o której za chwilę). […]

Czytaj dalej


Pierwszy bal charytatywny IGHP

Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego zorganizowała w hotelu Sofitel Warszawa Victoria swój pierwszy bal charytatywny. Beneficjentem wydarzenia była Fundacja Po drugie, która wspiera młodzież w kryzysie bezdomności, a gwiazdą wieczoru Daria Zawiałow, która dała niezwykle energetyczny koncert. Wpierwszym w historii IGHP balu charytatywnym wzięli udział członkowie izby: hotelarze, przedstawiciele firm członkowskich, a także goście specjalni, m.in. […]

Czytaj dalej


JAK TU ŁADNIE, Górkło

Chęć wspólnego celebrowania życia i niespiesznego odkrywania codziennych radości oraz rozkoszowania się mazurską przyrodą – to był priorytet dla właścicieli, którzy stworzyli Osadę Jak Tu Ładnie we wsi Górkło nad jeziorem Jagodne w sercu Mazur. JAK TU ŁADNIE MIEJSCOWOŚĆ: Górkło k. Mikołajek KATEGORIA: – POKOJE: 42 / MIEJSCA: 102 LOKALE GASTRONOMICZNE: 1 / MIEJSCA: 44 […]

Czytaj dalej


Akty prawne w hotelowych SPA

Jednym z przedmiotów na kierunkach kształcących hotelarzy są „Przepisy prawne w turystyce”. Trudno jest funkcjonować w przestrzeni gospodarczej bez znajomości prawa, które warunkuje biznes, i nie inaczej jest w hotelowych SPA, które muszą dostosować się do wymagań, jakie nakłada państwo. Niektóre są niezbędne, inne – z punktu widzenia praktyka – delikatnie rzecz ujmując, mocno się […]

Czytaj dalej


Elektromobilność dla hotelarstwa

Według danych z końca stycznia 2024 r. zbieranych przez Polskie Stowarzyszenie Paliw Alternatywnych w Polsce było zarejestrowane 58 341 samochodów całkowicie elektrycznych (BE V – battery electric vehicles), a łącznie po polskich drogach jeździło 100 737 samochodów z napędem elektrycznym (PHEV – plug-in hybrid electric vehicles). I te liczby będą tylko rosły, choćby w związku […]

Czytaj dalej


Pobyt komfortowy. Technologicznie. Dla hoteli? Unified commerce

Nowocześni turyści z młodych pokoleń modyfikują zasady sektora turystyki. Jak wynika z Adyen Retail Report, już co trzeci Polak wybiera firmy, które oferują mu „nagrodę” za wybór usług. Jakie technologie doceniają podczas wyjazdów? I ilu hotelarzy może odpowiadać na ich potrzeby? Planowanie wakacji i rozrywki to w Polsce domena kanałów cyfrowych – przy poszukiwaniu celu […]

Czytaj dalej


Kanban w hotelu – co to? Droga do efektywnego zarządzania pracą i zwiększenia współpracy w zespołach

W październikowym wydaniu „Hotelarza” został opisany scrum jako metoda, która świetnie może sprawdzić się w hotelu w kontekście szybkiego reagowania na zmieniające się trendy rynkowe. Co jednak z samą organizacją i zarządzaniem pracą wewnątrz niej? Co z definiowaniem i udoskonalaniem procesów w hotelu? Podejść do tego, w jaki sposób zarządzać zadaniami, czy też tworzyć i […]

Czytaj dalej


Jak tworzyć nowoczesne hotele – design, technologie, rozwiązania

Rosnące koszty budowy hoteli, a także zmieniające się oczekiwania gości powodują, że inwestycję hotelową w dzisiejszych czasach należy przeprowadzać w sposób szczególnie przemyślany tak pod względem designu pokoju i części publicznych, wykorzystania rozwiązań proekologicznych, jak i wyboru coraz bardziej rozwiniętych technologii. Projektowany hotel powinien spełnić nie tylko dzisiejsze oczekiwania gości, ale także przewidywać te za […]

Czytaj dalej


Teraz Węgrzy w Zakopanem

„Węgierscy turyści opanowali Zakopane”, „Tak dużego ruchu turystów z tego kraju nie było pod Giewontem nigdy”, „Węgrów w Tatrach można spotkać niemal wszędzie”, „Naliczyłem 40 autokarów. We wszystkich turyści z jednego kraju”, „Madziarski najazd spowodował, że w tym roku jesienią nie było martwego okresu w Zakopanem” – donosiły media w ostatnich tygodniach, jak kilka miesięcy […]

Czytaj dalej