Modne i bogate restauracje w Nowym Jorku czy Londynie w celu utrzymania swojego statusu aranżują wnętrza na nowo co rok lub dwa lata. Zamiast w we wzornictwo lepiej więc zainwestować w dobrej klasy sprzęt kuchenny. Będzie służył przez całe lata Restauracja nie jest monumentem zbudowanym na cześć właścicieli hotelu. Jej podstawowa funkcja to praca w […]
GASTRONOMIA
GASTRONOMIA
18 lat z gwiazdką Michelin
Udział w konkursie „Bocuse d’Or” dla kucharzy to zdarzenie porównywalne z udziałem w mistrzostwach świata. Do dzisiaj jestem jedyną kobietą, która wygrała ten najwyżej ceniony w świecie konkurs sztuki kucharskiej – mówi w rozmowie z „Hotelarzem” Lea Linster, właścicielka restauracji we Frisange w księstwie Luksemburg Prowadzi Pani znaną restaurację „Lea Linster” zlokalizowaną niedaleko stolicy Luksemburga. […]
Wina z Abruzzo
Cagiolo Montepulciano DOCWłochy, region Abruzzo Rocznik 1999 Wino stworzone w 100 procentach ze szczepu Montepulciano.Leżakowane 18 miesięcy w beczce dębowej oraz sześć miesięcy w butelce.Cagiolo ma głęboko rubinowy kolor z delikatnym fioletowym odcieniem, jest to wino wytrawne o zdecydowanie winnym aromacie oraz owocowym smaku.Charakteryzuje się wyważt inym poziomej 11 tanin, zapachem korzennych przypraw i wanilii. […]
Zarobić w porze obiadu
W większości hoteli szczyt obsługi gości przez dział gastronomii przypada na śniadanie i kolację. Pora obiadowa jest zazwyczaj porą zastoju dla kucharzy, kelnerów i… kas fiskalnych Pora obiadowa to czas, który większość obiektów noclegowych traktuje nieco po macoszemu. Hotele szczególną wagę przywiązują do najważniejszego posiłku, jakim jest niewątpliwie śniadanie. Priorytetowo traktowana jest również obsługa kolacji […]
Sandacz z tagliatelle w sosie kurkowo-rakowym
Składniki (1 porcja): filet z sandacza 150 g marynata: sok z cytryny, koper, sól, pieprz, cebula 20 g makaron tagliatelle 100 g kurki świeże 60 g szyjki rakowe 40 g wino białe, wytrawne 50 g śmietana 60 g sałata kolorowa natka pietruszki masło 20 g Sposób przygoowania Rybę zamarynować na ok. 1,5 godziny. Makaron ugotować […]
Nie chodzi o żonglowanie butelkami
– mówi Grzegorz Zięba, współwłaściciel i dyrektor Entertainment Group – Jest Pan organizatorem Independent Flair League. Dla kogo i po co organizowane są takie zawody? Independent Flair League to profesjonalne zawody dla barmanów pracujących w stylu Flair. Niezależna Liga Barmańska po raz pierwszy zaistniała w 2005 roku. Mimo głosów prorokujących wydarzeniu upadek, nie tylko przetrwała, […]
Roladki z indyka faszerowane musem łososiowym, w asyście aksamitnego sosu grzybowego i smażonych prawdziwków
Receptura na 1 porcję: • Pierś z indyka – 1 50 g• Filet z łososia bez skóry – 90 g• Prawdziwki – 120 g• Słodka śmietanka – 100 ml• Masło – 50 g• 1 żóttko• sól, pieprz, świeży estragon Sposób przyrządzenia: Piersi indyka wyciąć trzy filety, dokładnie rozbić,doprawić solą i pieprzem. Do zmiksowanego łososia dodać […]
Stary kontra Nowy Świat
Europejscy producenci wina polegają na tradycji i szczegółowych regulacjach prawnych dotyczących produkcji i sprzedaży. Z kolei producenci z Nowego Świata wierzą w technologie, innowacje oraz skuteczność działań marketingowych Winiarstwo tu bardzo prosty biznes f – mawiał baronet de Rothschild, właściciel posiadłości Chateau Mouton Rothschild. Tylko pierwsze 200 lat jest trudne – dodawał. Ten bon mot […]
Capp… capp…Cappucino
Włosi mówią cappuccio, ponieważ przypomina im kapucyńskie kaptury. Przyrządzane z espresso i spienionego mleka jest rozkoszą dla podniebienia. Nie ma dobrego cappuccino bez najlepszej kawy i doskonałegokrowiego mleka, dzięki któremu kożuszekna kawie jest delikatniejszy i bardziej puszysty.Cappuccino, jak twierdzą jego smakosze, może byćpite bez cukru, ponieważ samo w sobie ma już słodkąśmietankę. Inni jednak przekonują, […]
Nie tylko dla hotelowych gości
Stworzenie z hotelowej restauracji lub kawiarnipopularnego miejsca spotkań lokalnej społecznościto sztuka wymagająca cierpliwości,pomysłu i pieniędzy Restauracje hotelowe na całym świecie nie cieszą się popularnościąrówną tej, która przynależy restauracjom działającymniezależnie. Powodów takiego stanu rzeczy jest kilka: gościehotelowi traktują je najczęściej jako ekskluzywne stołówki,dla „miejscowych” natomiast są to miejsca często nieznane,traktowane jak przynależące do innego świata. Trudna […]