Przemysław Swacha

Od sierpnia br. jest dyrektorem generalnym czterogwiazdkowego Hotelu Velaves we Władysławowie. Z turystyką związany jest od ukończenia studiów. Doświadczenie zdobywał kierując sprzedażą na terenie całego kraju w największym w Polsce Centrum Turystyki Studenckiej. Jako dyrektor sprzedaży w centrum koordynował sprzedaż szerokiej oferty turystycznej dotyczącej wyjazdów, głównie na południe Europy, na wszystkich większych uczelniach w Polsce […]

Czytaj dalej


Targi Gastro Invets Hotel ruszają

W trwających w dniach 19–22 października br. ruszają poznańskie targi Gastro Invest Hotel. Udział w nich zapowiedziało blisko 80 firm. Ich ekspozycja zlokalizowana zostanie w pawilonie 5 – w bezpośrednim sąsiedztwie stanowisk konkursowych. Z myślą o fachowej publiczności przygotowany został obszerny program wydarzeń, na który składać się będą bezpłatne konferencje i szkolenia. 20 października br. […]

Czytaj dalej


Oko na złodzieja

Systemy CCTV i ochrony budynków to niezbędne elementy bezpiecznego hotelu Oferta produktów high-tech służących ochronie i zapewnieniu bezpieczeństwa gości hotelu jest szeroka: począwszy od powszechnie używanych zamków na karty, przez systemy kamer, do najnowocześniejszych, wykorzystujących mikrofale stosowane przy detekcji ruchu, ciepła, technologii sejsmicznych rejestrujących ciężar. Jednak ceny tych urządzeń, zwłaszcza dla małych hoteli, mogą wydawać […]

Czytaj dalej


Michael Rathgeb

Pod koniec sierpnia br. został dyrektorem generalnym pięciogwiazdkowego Hotelu Radisson SAS w Krakowie. Jest Niemcem, do Krakowa przyjechał ze Sztokholmu, gdzie od maja 2004 r. był zastępcą dyrektora generalnego w pięciogwiazdkowym Hotelu Radisson SAS Royal Viking. Doświadczenie w branży hotelarskiej zdobywał w międzynarodowych sieciach hotelowych (InterContinental, Hilton), a także na słynnym statku klasy de lux […]

Czytaj dalej


Jubileusz Manor House

Kilka tygodni temu, 4 września br., Manor House – obiekt zamkowo-hotelowy – obchodził potrójny jubileusz: 900 lat historii posiadłości, 870 lat Zamku Duninów i 400 lat Pałacu Odrowążów. Obchody uświetniły odczyty: Jerzego Wrony, prezesa spółki Manor House (pt. „Manor House – historia, osiągnięcia, plany dalszego rozwoju ośrodka konferencyjnego – Zespołu Pałacowo Parkowego w Chlewiskach”) i […]

Czytaj dalej


Bezpieczeństwo przeciwpożarowe

Częste kontrole przeprowadzane przez strażaków pokazują rażące błędy popełniane przez hotelarzy. Wiele wspaniałych obiektów miało problemy z dopuszczeniem do użytku właśnie z powodu niedbałego podejścia do kwestii bezpieczeństwa przeciwpożarowego Ustawa o ochronie przeciwpożarowej nakłada na hotelarzy szereg obowiązków. Sumienne i uczciwe wywiązywanie się z tych obowiązków sprawdzają – przeprowadzając kontrole – pracownicy Państwowej Straży Pożarnej […]

Czytaj dalej


Adriana Rymarczyk

Córka Kapitana Żeglugi Wielkiej Zbigniewa Tomaszewskiego, właściciela Pensjonatu Zacisze w Ustroniu Morskim. Z wykształcenia jest plastykiem. Po ukończeniu szkoły w 2001 r. zaczęła pomagać rodzicom w prowadzeniu pensjonatu (wówczas jeszcze pięć pokoi), a od 2003 r. prowadzi go sama (po rozbudowie dziewięć pokoi). Uczy się angielskiego, niemieckiego, w wolnych chwilach maluje. Wiele z jej obrazów […]

Czytaj dalej


Port Hotel wychodzi poza Warszawę

W bezpośrednim sąsiedztwie łódzkiego portu lotniczego Lublinek w ciągu dwóch lat ruszy budowa dwugwiazdkowego hotelu na 100–150 miejsc noclegowych, nastawionego głównie na obsługę podróżnych. Inwestorem będzie spółka Port Hotel (zależna od Polskich Portów Lotniczych), która na przestrzeni pięciu najbliższych lat planuje wydać na budowę hoteli w Polsce blisko 300 mln zł. Firma interesuje się lokalizacjami […]

Czytaj dalej


Mam wszystko w sejfie

Coraz więcej firm – nie tylko amerykańskich – wymaga, aby ich pracownicy nie pozostawiali swoich laptopów bez nadzoru. Nie tylko hotele organizujące konferencje powinny mieć sejfy do ich przechowywaniaKomputer przenośny jest obecnie urządzeniem, z którego korzystają nie tylko wysokiej klasy biznesmeni. Ten jakże pożądany niegdyś atrybut „bycia kimś” spauperyzował się. Wraz ze zmianą prowadzenia biznesu […]

Czytaj dalej


Tomasz Matusiak

Od lipca br. pracuje w warszawskim czterogwiazdkowym Hotelu Holiday Inn jako Food&Beverage Manager. Nadzoruje działalność całej hotelowej gastronomii. Z hotelarstwem związany jest od 1998 r., kiedy to rozpoczął pracę w Hotelu Novotel Airport w Warszawie, gdzie spędził blisko siedem lat. Początkowo był kierownikiem sali, później kierownikiem działu gastronomii, a następnie kierownikiem restauracji i baru. Zanim […]

Czytaj dalej