Piękna i dumna Lublinianka

Stojący przy głównej ulicy Lublina Grand Hotel Lublinianka został gruntownie zmodernizowany i otwarty w maju 2002 roku. Zachowując styl i charakter dawnego, przedwojennego hotelu jest jednocześnie nowoczesnym obiektem o wysokim standardzie. Budynek obecnego Grand Hotelu Lublinianka wzniesiony został jako Kasa Przemysłowców Lubelskich w latach 1899–1900 według projektu Gustawa Lan-dau. Kamienica, wybudowana w rekordowym czasie siedemnastu […]

Czytaj dalej


Zasady dobrych praktyk

Autorka, z wykształcenia socjolog, jest trenerem i dyrektorem zarządzającym w firmie Concierge Polska, która realizuje program szkoleniowy poświęcony concierge w oparciu o literaturę światowych standardówSzanujące się społeczności, będące częścią środowiska gospodarczego, dbają o to, by posiadać i stosować kodeksy etyczne. Kodeksy te stanowią spis pewnych zasad i reguł oraz pozwalają członkom tych społeczności zrozumieć specyfikę […]

Czytaj dalej


Otwarcie Disneylandu w Hongkongu

W połowie września br. oficjalnie otwarto czwarty Disneyland na świecie. Powstał w Hong Kongu i ma obsługiwać szybko rosnący rynek chiński. Inwestycja kosztowała 1,8 mld dolarów, jej właścicielem w 57 proc. jest rząd Hong Kongu, a 43 proc. Disney Corp. Jedna trzecia gości ma przybyć z kontynentalnych Chin, jedna trzecia z samego Hong Kongu, a […]

Czytaj dalej


But pełen sera

Włochy są prawdziwą republiką sera. Łączą masowość produkcji Mozarelli, Parmezanu i Gorgonzoli z unikatowością serów od regionalnych wytwórców. W każdym rejonie tego słonecznego kraju można znaleźć co najmniej kilka niespotykanych gdzie indziej serów Gorgonzola – nazwa sera pochodzi od miasteczka Gorgonzola koło Mediolanu, które było ważnym ośrodkiem wymiany i spotkań pasterzy pędzących stada bydła. Cechą […]

Czytaj dalej


Między kredytem a leasingiem

Coraz więcej przedsiębiorców chce inwestować w rozwój bazy noclegowej w Polsce. Ponieważ jednak branża ta wciąż uważana jest za obarczoną stosunkowo wysokim ryzykiem, pozyskanie pieniędzy na nowe inwestycje jest nie tylko trudne, ale przede wszystkim kosztowne. I dotyczy to zarówno kredytów, jak i możliwości leasingowania obiektów Wbranży hotelowej tym, co decyduje o budowie nowego obiektu […]

Czytaj dalej


Starwood kontroluje Société de Louvre

Starwood Capital Group zakończył już przejęcie francuskiej grupy Groupe Taittinger oraz zależnej od niej grupy hotelowej Société du Louvre. Starwood Capital przejął 69 proc. Groupe Taittinger i 67 proc. w Société du Louvre. Starwood Capital, poprzez Star GT Acquisition SAS, zamierza złożyć w przyszłym miesiącu ofertę zakupu reszty udziałów w obu spółkach. Szefem zarządu Groupe […]

Czytaj dalej


Artur Góra

Szef kuchni restauracji BelEtage w Grand Hotelu Lublinianka w Lublinie. Swoje pierwsze kroki w zawodzie stawiał w restauracji Hotelu Orbis Unia pod kierunkiem Lucjana Klaczyńskiego. Po kilku latach został szefem kuchni w restauracji Dworek Grafa w Lublinie. Pracując tam przez sześć lat jednocześnie podróżował po Europie, poznając kuchnie innych krajów. Kolejnym krokiem w jego karierze […]

Czytaj dalej


Polisy na hotel

Autor jest dziennikarzem Gazety BankowejCo może się przydarzyć prowadzącemu hotelu? Właściwie wszystko. Od drobnej kradzieży, poprzez zalanie piętra wodą, pożar, aż po… przypadki niemal niewyobrażalne, takie jak na przykład zderzenie budynku z samolotemTen ostatni przypadek nie jest bynajmniej anegdotą, bo kilka lat temu uszkodzony concorde linii Air France spadł właśnie m.in. na obiekt hotelowy. A […]

Czytaj dalej


Hyatt stworzył Hyatt Place

H yatt Place to nowa marka słynącej z luksusu sieci hotelowej. Stworzenie i promocję marki poprzedziły długie badania amerykańskiego rynku hotelowego. W zamyśle projektantów Hyatt Place ma oferować „larger than home experience”, czyli „przeżycia wspanialsze niż te z domu”. Nacisk położono na wzornictwo wnętrz oraz najnowsze technologie. Przestrzeń publiczna ma oferować – za pomocą współczesnego […]

Czytaj dalej


Jak zwiększyć zyski restauracji

Menedżer restauracji naprawdę może zrobić wiele dla podniesienia jej zyskowności. Jego obecność wcale nie musi ograniczać się do „szpiegowania” nieuczciwych kelnerów . Dlaczego hotelowe restauracje tak często są puste? Jednym z powodów jest to, że od strony menedżerskiej niewiele się w nich dzieje. Owszem, inwestuje się w nowe meble, zastawę stołową, nowe karty dań i […]

Czytaj dalej