Successful Restairant Design

Successful Restaurant Design jest drugą edycją książki, która osiągnęła spory sukces na europejskim rynku wydawnictw specjalistycznych. Prezentuje ona projektowanie restauracji jako proces, który rozpoczyna się od solidnego zrozumienia wielu współzależności: od głównego wejścia dla gości po magazyn, którym dostarczane są towary. Książka wyjaśnia, jak funkcjonują różne komponenty restauracji – zarówno same w sobie, jak i […]

Czytaj dalej


Co z tą franczyzą? Finansowanie inwestycji w hotelarstwie – cz. V

Autor jest właścicielem firmy HOTELON świadczącej usługi w zakresie hotel project managment. Twórca i realizator projektu budowy sieci hoteli tranzytowych IDEAL; ekspert Instytutu Turystyki; akredytowany przez PARP do świadczenia usług w zakresie działania 2.1. Inwestor hotelowy, który stara się w banku o kredyt, bardzo szybko spotka się z pytaniem, czy nawiązał już współpracę z jednym […]

Czytaj dalej


Niemcy oczekują europejskiej jakości

Autor jest dziennikarzem mieszkającym na stałe w Berlinie. Przygotowuje doktorat na temat ruchu turystycznego z Niemiec do Polski Choć w publikowanych w niemieckiej prasie statystykach Polska zajmuje zaledwie dziesiąte miejsce w rankingu najpopularniejszych destynacji, to dla nas turysta z Niemiec wciąż plasuje się na pierwszej pozycji. I zapewne jeszcze przez wiele lat sąsiedzi zza Odry […]

Czytaj dalej


Kurczak masala

Składniki: Filet z kurczaka 0,5 kg ü 250 ml jogurtu naturalnego 250 ml śmietany (22 proc.) ü 5 dkg świeżego czosnku 5 dkg świeżego imbiru papryka ostra mielona cytryna do smaku 1 łyżeczka octu 10 dkg koncentratu pomidorowego 10 dkg orzechów nerkowca 10 dkg masala tandoori 10 dkg masala meat curry olej do smażenia Osuszonego […]

Czytaj dalej


Agenda i kosztorys Umowy handlowe – cz. II

Autor jest doświadczonym dyrektorem hoteli. Obecnie wiceprezes zarządu spółki INVESTON będącej właścicielem sieci hoteli IdealW ubiegłym miesiącu zachęcałem, by w treści umowy, bez względu na czas jej obowiązywania, nie umieszczać elementów zmiennych, które nie mają wpływu na zasadnicze postanowienia umowne, a służą parametryzacji przedmiotu umowy. Dla większości Czytelników „Hotelarza” oczywistym jest, że rzecz będzie o […]

Czytaj dalej


Walka o władzę w Accorze

Accor, czwarta największa sieć hotelowa na świecie, zwolniła swojego szefa Jean-Marca Espalioux bez powołania jego następcy. 53-letni Espalioux przejął fotel prezesa w 1997 r., bezpośrednio z rąk założycieli tej sieci – Paula Dubrule i Gerarda Pelissona. Został zwolniony przed upływem wygasającego w styczniu przyszłego roku kontraktu. Powodem mogły być naciski inwestorów giełdowych, którym nie podobała […]

Czytaj dalej


Piękna i dumna Lublinianka

Stojący przy głównej ulicy Lublina Grand Hotel Lublinianka został gruntownie zmodernizowany i otwarty w maju 2002 roku. Zachowując styl i charakter dawnego, przedwojennego hotelu jest jednocześnie nowoczesnym obiektem o wysokim standardzie. Budynek obecnego Grand Hotelu Lublinianka wzniesiony został jako Kasa Przemysłowców Lubelskich w latach 1899–1900 według projektu Gustawa Lan-dau. Kamienica, wybudowana w rekordowym czasie siedemnastu […]

Czytaj dalej


Zasady dobrych praktyk

Autorka, z wykształcenia socjolog, jest trenerem i dyrektorem zarządzającym w firmie Concierge Polska, która realizuje program szkoleniowy poświęcony concierge w oparciu o literaturę światowych standardówSzanujące się społeczności, będące częścią środowiska gospodarczego, dbają o to, by posiadać i stosować kodeksy etyczne. Kodeksy te stanowią spis pewnych zasad i reguł oraz pozwalają członkom tych społeczności zrozumieć specyfikę […]

Czytaj dalej


Otwarcie Disneylandu w Hongkongu

W połowie września br. oficjalnie otwarto czwarty Disneyland na świecie. Powstał w Hong Kongu i ma obsługiwać szybko rosnący rynek chiński. Inwestycja kosztowała 1,8 mld dolarów, jej właścicielem w 57 proc. jest rząd Hong Kongu, a 43 proc. Disney Corp. Jedna trzecia gości ma przybyć z kontynentalnych Chin, jedna trzecia z samego Hong Kongu, a […]

Czytaj dalej


But pełen sera

Włochy są prawdziwą republiką sera. Łączą masowość produkcji Mozarelli, Parmezanu i Gorgonzoli z unikatowością serów od regionalnych wytwórców. W każdym rejonie tego słonecznego kraju można znaleźć co najmniej kilka niespotykanych gdzie indziej serów Gorgonzola – nazwa sera pochodzi od miasteczka Gorgonzola koło Mediolanu, które było ważnym ośrodkiem wymiany i spotkań pasterzy pędzących stada bydła. Cechą […]

Czytaj dalej