Składniki: comber z jelenia – 20 dag wątroba gęsia – 8 dag makaron penne – 10 dag szynka konserwowa – 5 dag groszek mrożony – 5 dag śmietana 30% – 0,1 l l sól, pieprz – do smaku tymianek – łyżeczka od herbaty masło klarowane – 10 dag Skład marynaty: Rozmaryn – łyżeczka od herbaty […]
04/2006
04/2006
Wiesław Bober
Jest szefem kuchni w pięciogwiazdkowym hotelu Belweder w Ustroniu. Karierę zawodową rozpoczynał od nauki w Zespole Szkół Ekonomicznych w Dąbrowie Górniczej. Ukończył ją z tytułem mistrza. Doświadczenia zawodowe zdobywał w restauracji „Olimpijska” w Katowicach, gdzie pełnił obowiązki szefa kuchni. Następnie pracował, również jako szef kuchni, w katowickiej restauracji „Black & White”. Pracował również za granicą. […]
Jestem pionierem SPA w Polsce
mówi Irena Eris,współwłaścicielka Laboratorium KosmetycznegoDr Irena Eris Czy wie Pani, co się o Pani mówi? Mówi się, że jest Pani jedną z nielicznych kobiet sukcesu, którym nie przewróciło się w głowie… Miło to słyszeć, bo tak chyba jest, tym bardziej że na co dzień spotykam sporo osób, których szalenie zmieniły pieniądze. Myślę, że jednym z […]
Żeby kasa była pełna
Małgorzata Alicja Dudekautorka jest dziennikarką„Gazety Bankowej”Inwestowanie nadwyżek finansowych należy zacząć od poszukania wolnych środków w firmie. Przedsiębiorcy zazwyczaj krzywią się na wspomnienie wolnych środków, tłumacząc, że mają faktury do zapłacenia, wierzyciele płacą nieterminowo, a utrzymanie pracowników jest w Polsce wyjątkowo kosztowne. Nie inaczej jest w branży hotelarskiej.I nstytucje finansowe, w tym banki, oferują swoim klientom […]
Na straży zdrowia i życia
Bartłomiej Matyjekmenadżer produktu w firmie ADT PolandBezpieczeństwo jest dobrem najwyższym i ponadczasowym. Jest ono szczególnie istotne dla osób zarządzających obiektami hotelowymi. To one budują przecież zaufanie u klientów, wiarę w to, że miejsce, do którego trafiają, zapewni im komfort i spokój. J ednym z wielu niebezpieczeństw, na jakie są narażeni ludzie przebywający w hotelu, jest […]
Systemy rezerwacyjne
Internetowe systemy rezerwacyjne zdobywają coraz większą popularność. Wraz z ich upowszechnianiem rozszerza się paleta oprogramowania integrującego je z systemami informatycznymi hotelu.Coraz więcej obiektów noclegowych, w tym przede wszystkim hoteli, korzysta nie tylko z tradycyjnej telefonicznej sprzedaży miejsc, jakim jest najczęściej rezerwacja telefoniczna, ale także z rezerwacji za pomocą internetu. Ten, uważany jeszcze niedawno za alternatywny, […]
Targujmy się o każdą sekundę
Klienci z sektora biznesowo-instytucjonalnego, chociaż zazwyczaj stanowią zaledwie piątą część wszystkich klientów operatora telekomunikacyjnego, dostarczają mu cztery piąte wpływów. Mając kilka czy kilkanaście linii telefonicznych i płacąc po kilka tysięcy złotych miesięcznie, łatwo to zdyskontować, domagając się od operatora indywidualnych stawek za rozmowy. Dziś trudno sobie wyobrazić hotel, pensjonat, a nawet gospodarstwo agroturystyczne, które mogłoby […]
Prezentacje
Lampa Gautier Capelli Cine firmy Muranodesign Linia nazwana imieniem francuskiego pisarza Theophila Gautier powstała w myśl sformułowanego przez niego założenie „sztuka dla sztuki” i podobnie jak jego poezja, szkło ma służyć poprawianiu wizerunku naszego świata poprzez kunszt, bogactwo kolorów i plastyczność powstałych w otoczeniu obrazów malowniczo zmieniających wnętrze. Wymiary: wysokość 17 cm, średnica 21 cm. […]
Centrum hotelowo-konferencyjne powstaje w zakolu Świdra
Wpołowie marca podpisano akt erekcyjny i wmurowano kamień węgielny pod budowę Centrum Konferencyjno-Hotelowego Holiday Inn w Józefowie. Obiekt o powierzchni 12,8 tys. mkw. powstaje na powierzchni 11 hektarów w zakolu Świdra, w odległości 20 km od centrum Warszawy. W części hotelowej obiekt będzie posiadał 150 pokoi, zaś w części konferencyjnej 11 nowocześnie wyposażonych sal. Goście […]
Przespać się w zamku
Pobyt w hotelach urządzonych w zamkach to prawdziwa podróż w czasie. Miejsca te osnute są magią, niemal każdy przedmiot ma swoją historię, wnętrza pachną przeszłością, a podłogi sentymentalnie skrzypią pod stopami. Współczesny wygląd zamkowych hoteli, który podziwiają ich goście, poprzedzony jest zwykle ciężką pracą sztabu specjalistów. Dekoratorzy wnętrz, architekci, konserwatorzy zabytków, antykwariusze – wszyscy oni […]