W czym ociec prać?

Sienkiewiczowscy bracia Kiemlicze mieli prosty wybór: tak lub nie. W dzisiejszych czasach dokonać trzeba jeszcze następujących wyborów: w jakim proszku, z jakim wybielaczem, usztywniać czy nie, czym wspomóc wywabianie plam i w czym wypłukać! Jakby tego było mało, te wszystkie problemy (jeśli mówimy o pralni hotelowej) muszą złożyć się na jakość i oszczędność jednocześnie. Jedno […]

Czytaj dalej


Party z hotelowej kuchni

Intensywnie rozwijający się w ciągu ostatnich lat rynek usług cateringowych składa się z dwóch zasadniczych segmentów. O ile hotele nie szukają sobie miejsca w tzw. cateringu przemysłowym, to z powodzeniem działają na rynku party service.Rynkiem, na którym hotele nie tylko znalazły swoje miejsce, ale systematycznie umacniają swoją pozycję, jest tzw. party service, czyli catering koncesyjny. […]

Czytaj dalej


Robert Sowa

Od 1994 r. jest szefem kuchni warszawskiego hotelu Jan III Sobieski. Karierę gastronomiczną rozpoczął w rodzinnym Krakowie, zdobywając doświadczenie jako kucharz i kelner. Lata 1988-1992 spędził w Austrii, gdzie terminował u znanej w branży hotelarsko-gastronomicznej rodziny Kammerlander w tyrolskim Gerlos i Rasthaus Muehle w Bad Ischl. Jest członkiem elitarnego Klubu Szefów Kuchni, honorowym prezesem Ogólnopolskiego […]

Czytaj dalej


Sposób na pranie

Zdaniem specjalistów, we własne pralnie opłaca się inwestować hotelom, które mają 50 procent średniorocznego obłożenia i dysponują około osiemdziesięcioma łóżkami. Czy oznacza to, że mniejsze hotele nie powinny posiadać własnej pralni? Korzystanie z usług pralni zewnętrznych, przynajmniej „na papierze”, wydaje się tańsze. Czy jednak rzeczywiście? Przemysłowe pralnie tunelowe piorą zazwyczaj dla wszystkich: naszego hotelu, szpitala, […]

Czytaj dalej


Od Milnora do Milnora

Pierwszą maszyną pralniczą w hotelu Gołębiewski była pralnicowirówka amerykańskiej firmy Milnor.Obecnie, po modernizacji, park maszynowy hotelowej pralni składa się wyłącznie ze sprzętu wyprodukowanego przez tego producenta. Prowadzenie hotelu wiąże się z koniecznością zapewnienia gościom odpowiednich warunków wypoczynku i komfortu. Szczególnie ważne jest utrzymanie higieny na najwyższym poziomie. Realizacji tego celu na początku funkcjonowania hotelu Gołębiewski […]

Czytaj dalej


Internet bez kabla

Na świecie zainstalowano już ponad 100 tys. bezprzewodowych punktów dostępu, a ich liczba z roku na rok rośnie. Punkty dostępu do bezprzewodowego internetu instaluje się obecnie nie tylko w centrach handlowych i biznesowych, ale również na rynkach dużych miast, lotniskach, w domach prywatnych, a przede wszystkim w hotelach. Dlaczego akurat w hotelach? Coraz więcej osób […]

Czytaj dalej


Hotelowe sposoby na niepogodę

Aby umilić gościom wolny czas, hotele przygotowują dla nich wiele atrakcji. W czołówce rozrywek są różnego rodzaju imprezy plenerowe, wycieczki krajoznawcze i gry sportowe. Ale co zrobić, kiedy brzydka pogoda uniemożliwia przebywanie na świeżym powietrzu? Wśród hotelowych atrakcji na pierwszy plan wysuwają się punkty gastronomiczne, kawiarnie, drink i cocktail bary. Restauracje serwują często potrawy kuchni […]

Czytaj dalej


Terror nad talerzem

Michel Muszyński Autor jest dyrektorem Francuskiego Instytutu Zarządzania w Warszawie W dzieciństwie powtarzano mi wielokrotnie, że nie należy popijać surowych owoców wodą, nawet mineralną. Straszono mnie kuchnią dalekowschodnią i obrzydzano jedzenie ryb.Samolot nabierał właśnie wysokości po starcie, gdy usłyszałem: „Nie jedz tego, to obrzydliwe”. Obejrzałem się i zobaczyłem elegancką blondynkę strofującą miłą dziewczynkę w wieku […]

Czytaj dalej


Sonda Hotelarza Hotele w sieci

Z sześćdziesięciu hotel, z którymi skontaktował się „Hotelarz” tylko dziewięć nie korzysta z rezerwacji miejsc on-line, wynika z sondy redakcyjnej przeprowadzonej na przełomie czerwca i lipca. Biorąc poprawkę na przypadkowy – siłą rzeczy – dobór próby w tego typu sondażach, wniosek, że 85 procent działających w Polsce obiektów hotelowych jest w sieci i korzysta z […]

Czytaj dalej