W warszawskim hotelu Marriott by Courtyard 27 marca odbyła się, zorganizowana przez miesięcznik Hotelarz i firmę Concierge Polska, I Międzynarodowa Konferencja Hotelarska „Gościnność w XXI w.” Uczestniczyło w niej ponad 70 hotelarzy z całej Polski. – Jestem zaszczycona mogąc powitać na konferencji tylu przedstawicieli hoteli z całej Polski, zaproszonych gości oraz prelegentów. Świadczy to o […]
03/2007
03/2007
Zamek na krańcu jeziora
Położony w krainie Wielkich Jezior Mazurskich hotel zamek Ryn jest nie tylko jednym z największych obiektów hotelowo-konferencyjnych zlokalizowanych w średniowiecznej budowli. Jest również jednym z najbardziej urokliwych. Najstarsze informacje o miejscowości Ryn, zawarte Kronikach Wiganda z Marburga, pochodzą z roku 1377. I to ten właśnie rok przyjmuje się za początek budowy ryńskiego zamku, chociaż […]
Hotelowy rabuś
Z pokojów hotelu Jan III Sobieski giną laptopy gości, doniosło na początku marca „űycie Warszawy”. Według gazety rabuś pozostaje na wolności, a w kręgu podejrzeń znaleźli się pracownicy obiektu. „Od początku roku odnotowaliśmy w tym hotelu aż siedem kradzieży przenośnych komputerów – potwierdza w wypowiedzi dla dziennika, aspirant Monika Jamka, oficer prasowy ochockiej komendy policji. […]
Nie ma polityki turystycznej
– mówi Waldemar Błaszczuk sekretarz generalny Polskiego Zrzeszenia Hoteli Co Pan uważa za największy problem dzisiejszego hotelarstwa w Polsce? W najbliższym czasie na polskim rynku hotelarskim czeka nas rozwój bazy o niższym standardzie – hoteli jedno- i dwugwiazdkowych. Gdybyśmy przeliczyli liczbę miejsc w hotelach cztero- i pięciogwiazdkowych, to można by uznać, że nasycenie rynku jest […]
Hilton zbuduje 11 hoteli
W ciągu pięciu lat Hilton, jedna z największych na świecie sieci hotelowych, otworzy w Polsce 11 nowych obiektów – zapowiedział prezydent Hilton Europa i Afryka, Wolfgang Neuman na wtorkowej konferencji prasowej. Miesiąc od udostępnienia dla gości pierwszego hotelu Hilton Warsaw and Convention Centre, 17 kwietnia sieć przedstawiła ciekawe informacje o związanych z Polską planach rozwojowych. […]
Gości zagranicznych zwyczaje
Japończycy sami noszą swoje walizki, zresztą zwykle mają tylko jedną, Amerykanie dają napiwki, Irlandczycy i Skandynawowie dużo piją, Włosi słabo mówią po angielsku. By zagraniczni goście dobrze się czuli w polskich hotelach, warto znać obyczaje i przyzwyczajenia różnych grup narodowych. Od kiedy Polska otworzyła się na Europę i świat, odwiedza nasz kraj coraz więcej cudzoziemców. […]
Comber z sarny w panierce z orzechów laskowych z sosem porzeczkowym i owocami w syropie
Składniki (4 porcje) Mięso: comber z sarny – 500 g ziarenka jałowca – 5 oliwa – 50 ml czerwone wino – 50 ml rozmaryn – 5 g sól, pieprz do smaku jajka – 4 mielone orzechy laskowe – 100 g olej – 100 ml Sos porzeczkowy: czerwone wino – 150 ml likier crãme de cassis […]
Zakończenie I edycji Akademii Inwestycji Hotelarskich
22 marca w hotelu Łazienkowskim w Warszawie odbyło się szóste spotkanie z Akademią Inwestycji Hotelarskich – cyklem szkoleniowym przeznaczonym dla wszystkich, którzy myślą o inwestycjach w sektorze hotelarskim, planują budowę nowych obiektów lub modernizację i rozbudowę już istniejących. W wykładach uczestniczyły 32 osoby, głównie z Warszawy i województwa mazowieckiego, chociaż nie zabrakło także osób z […]
Już 20-22 kwietnia – czwarte Ogólnopolskie Regaty Hotelarzy w Mikołajkach
W dniach 20-22 kwietnia w Mikołajkach odbędą się czwarte już Ogólnopolskie Regaty Hotelarzy prowadzone pod patronatem sieci Polish Prestige Hotels&Resorts. Patronat medialny nad imprezą objął m.in. „Hotelarz”. Regaty zostaną rozegrane na łodziach typu Omega. Regatom będzie towarzyszyć szereg imprez dodatkowych i atrakcji. Organizatorzy serdecznie zapraszają do udziału w regatach hotelarzy, również tych niezrzeszonych w Fundacji […]
Na EuroGastro 2007 więcej gastronomii
W dniach 22 – 24 marca w warszawskim Pałacu Kultury i Nauki odbyły się XI Targi EuroGastro, jedna z wiodących w kraju imprez wystawienniczych dla branży HoReCa i pokrewnych. Podobnie, jak w ubiegłym roku targi zostały zdominowane przez dostawców wyposażenia oraz produktów dla gastronomii. Imprezie towarzyszyły liczne pokazy i konkursy gastronomiczne. […]