Wyniki europejskich hoteli w czerwcu

Firma badawcza STR Global, monitorująca głównie wyniki hoteli sieciowych i największych niezależnych, ogłosiła wyniki osiągane przez europejski przemysł hotelowy w czerwcu tego roku. Fot. Hans, Pixabay Porównanie czerwca rok do roku: – Najwyższy wzrost obłożenia zanotowano w Atenach (+19,9% do poziomu 88,2%) i Bukareszcie (+11,3% do poziomu 74,5%) – Najwyższy spadek obłożenia zanotowano w Moskwie […]

Czytaj dalej


Stara Gorzelnia w Licheniu

Od lipca w Licheniu Starym koło Konina działać zaczął obiekt hotelowy Stara Gorzelnia z 27 pokojami. Ulokowany został nad Jeziorem Licheńskim w zrewitalizowanym XIX-wiecznym budynku po gorzelni i sąsiadującym z nim spichlerzu, stanowiących pozostałość po zespole folwarcznym hrabiego Kwileckiego. W trakcie przebudowy duży nacisk położony został na zachowanie jak największej ilości stylowych akcentów związanych z […]

Czytaj dalej


Trudny rynek hostelowy

Rozmowa z Łucją Mikołajczuk, właścicielką Oki Doki – pierwszego hostelu w Warszawie, który obchodził właśnie 10-lecie działalności – oraz obiektu hotelowego Castle Inn na pl. Zamkowym Jak to to się stało, że zdecydowali się państwo uruchomić hostel w Warszawie? Mieliście wcześniej jakiś związek z branżą noclegową? Nie, ja jestem z wykształcenia etnologiem i antropologiem kultury, […]

Czytaj dalej


Wakacyjne ceny w hotelach

Wakacje to okres, w którym najwyraźniej widać różnice między rynkami hotelarskimi w polskich miastach. Gdy w Warszawie pokój w 5-gwiazdkowym hotelu można kupić poniżej 200 zł, to w Krakowie potrafi on kosztować 600 zł i więcej. W Gdańsku najtańszy hotel 4-gwiazdkowy kosztuje minimum 300 zł, a w Poznaniu w weekend to górna granica za hotel […]

Czytaj dalej


Nowe oblicze Airport Hotel Okęcie

W połowie września w nowej odsłonie ruszy Airport Hotel Okęcie. Liczba pokoi powiększy się ze 170 do 264, a powierzchnia konferencyjna z 700 do 1,5 tys. mkw. Nowością będą oryginalne miejsca gastronomiczne i rozrywkowe np. Scena Kulturalna, gdzie występy artystyczne polskich gwiazd połączone będą z elegancką kolacją. Nowe pokoje typu business wyróżniać będzie dodatkowe wyposażenie, […]

Czytaj dalej


Amortyzacja środków trwałych – przegląd interpretacji i orzeczeń

Z amortyzacją środków trwałych do czynienia ma niemal każdy podatnik. W ostatnim czasie sądy administracyjne i organy podatkowe zajmowały się kilkoma istotnymi kwestiami, które mogą mieć wpływ na amortyzację dokonywaną przez podatników działających w branży hotelarskiej. Poniżej prezentujemy wybrane stanowiska sądów administracyjnych i organów podatkowych. AMORTYZACJA CZĘŚCI BUDYNKU W praktyce zdarzają się sytuacje, w których […]

Czytaj dalej


Centrum w Łodzi zamknięte

W Łodzi zamknięty został 3-gwiazdkowy hotel Centrum ze 188 pokojami. Najprawdopodobniej wkrótce zostanie on wyburzony, a na jego miejscu powstanie kompleks usługowo-biurowy – informuje serwis naszemiasto.pl Rozpoczęła się już akcja opróżniania wnętrz obiektu z mebli i innych elementów wyposażenia. Pomimo ogłoszonych wcześniej planów wyburzenia obiektu obecnie właściciel nie chce zdradzać planów inwestycyjnych. Właścicielem hotelu jest […]

Czytaj dalej


Uruchomienie hotelu i zarządzanie we wstępnej fazie funkcjonowania, cz. 2

Procedury, zaopatrzenie, sprzedaż. Kroków do powzięcia w fazie uruchamiania hotelu jest bardzo dużo. Na początek trzeba je usystematyzować w formie przemyślanego planu działań. Skoncentrować się na szeregu zagadnień technicznych i formalnych, organizacyjnych, zająć rekrutacją, przemyśleć kwestie systemów informatycznych. Te działania zostały omówione w poprzednim wydaniu „Hotelarza”. Bardzo istotne są też wszelkie procedury operacyjne powiązane z […]

Czytaj dalej


Premium De Silva w Opolu

Pierwszy w sieci DeSilva hotel o standardzie 4-gwiazdkowym i pierwszy pod marką DeSilva Premium przyjmie gości 1 października 2014 roku w Opolu. DeSilva Premium Opole to zupełnie nowy obiekt hotelowy, zlokalizowany w ścisłym centrum. I siódmy hotel sieci DeSilva. Zaoferuje 109 pokoi, restaurację z otwartą kuchnią, lobby barem oraz Whisky Lounge dla koneserów single malt […]

Czytaj dalej