Wyniki europejskich hoteli w czerwcu

Firma badawcza STR Global, monitorująca głównie wyniki hoteli sieciowych i największych niezależnych, ogłosiła wyniki osiągane przez europejski przemysł hotelowy w czerwcu tego roku. Fot. Hans, Pixabay Porównanie czerwca rok do roku: – Najwyższy wzrost obłożenia zanotowano w Atenach (+19,9% do poziomu 88,2%) i Bukareszcie (+11,3% do poziomu 74,5%) – Najwyższy spadek obłożenia zanotowano w Moskwie […]

Czytaj dalej


Rafał Kincer w NAT

Rafał Kincer, wcześniej m.in. prezes zarządu sieci Hotele Diament, objął stanowisko dyrektora ds. operacyjnych w Nadwiślańskiej Agencji Turystycznej należącej do Kompanii Węglowej, największej firmy górniczej w Europie. NAT jest m.in. właścicielem 18 obiektów wczasowych i hoteli z 3,5 tys. miejsc noclegowych. Do obowiązków Rafała Kincera należała będzie zmiana wizerunku sieci poprzez wprowadzenie w życie nowej […]

Czytaj dalej


Lipiec 1972

LIPIEC 1972 Strwiąż, Wkra, Gwda, Skrwa „Szanowny Panie Redaktorze. Spieszę wyrazić swoją bezbrzeżną wdzięczność, która w równym stopniu rozkłada się na nieznanych mi z imienia i nazwiska twórców nazw polskich hoteli, co i na Zrzeszenie Polskich Hoteli Turystycznych. Albowiem wydany przez Zrzeszenie nowy informator hotelowy pt. »Hotele – Polska – 1972« wybawił mnie z ciężkiej […]

Czytaj dalej


Puro w Poznaniu

1 lipca na Starym Mieście w Poznaniu ruszył 4-gwiazdkowy hotel Puro ze 136 pokojami i oryginalnym konceptem gastronomicznym Nifty No. 20, który chce stać się ważnym punktem na kulinarnej mapie miasta. To trzeci hotel sieci Puro po Wrocławiu i Krakowie. Otwarcie kolejnego planowane jest w Gdańsku na początku przyszłego roku. Poznański hotel powstał równo w […]

Czytaj dalej


Nowy szef kuchni w InterContinentalu

Nowym szefem kuchni hotelu InterContinental Warszawa został Mariusz Jeznach, który pracuje tam od 2003 roku. Piastował wcześniej stanowiska: executive sous chef, main kitchen and banqueting sous chef i chef de patie. Ma ponad 20-letnie doświadczenie w pracy w gastronomii w 5-gwiazdkowych hotelach i ekskluzywnych restauracjach. Na stanowisku szefa kuchni InterContinental Warszawa zarządza grupą ponad 50 […]

Czytaj dalej


Pierwsze 5 gwiazdek w Lublinie

W XVI-wiecznej kamienicy na Starym Mieście w Lublinie otwarty został butikowy hotel Alter. To pierwszy 5-gwiazdkowy obiekt w woj. lubelskim. Oferuje 13 pokoi oraz ulokowane w podziemiu salę konferencyjną, basen, saunę i łaźnię. W hotelu prezentowane są zabytkowe eksponaty sprzed kilkuset lat, odkryte podczas prac archeologicznych przy renowacji kamienicy. W hotelu znajduje się sześć pokoi […]

Czytaj dalej


Chcemy wprowadzić Hyatt Place

Rozmowa z Takuya Aoyamą, odpowiedzialnym za rozwój sieci Hyatt International w Europie, na Bliskim Wschodzie i w Afryce, o planach Hyatta dotyczących Polski Nie mogę nie zacząć naszej rozmowy nie pytając o warszawskiego Hyatta. Jakie były powody, że sieć Hyatt International wycofała się z tego hotelu? Spodziewałem się tego pytania (śmiech). Ale nie mogę na […]

Czytaj dalej


Kołodziej z kolacją w cenie

W Siemianowicach Śląskich przy granicy z Katowicami w odnowionej kamienicy z 1900 roku otwarty został w połowie lipca 3-gwiazdkowy hotel Kołodziej z 18 pokojami. W cenie pokoju oprócz śniadania, w dni powszednie oferuje również kolację. W hotelu znajdują się dwa 30-metrowe apartamenty ze studiem kuchennym, pięć pokoi Deluxe o pow. 27 mkw. oraz 11 pokoi […]

Czytaj dalej


Jaki samorząd jest dzisiaj potrzebny hotelarzom?

Sektor hotelarski w Polsce, podobnie jak cała gospodarka, w ostatnich latach podlega zaskakującym przemianom. To wypadkowa wielu różnych czynników, z których część działa stymulująco, ale bywa też tak, że niektóre z nich hamują rozwój gospodarki lub wybiórczo uderzają w jej wybrane dziedziny. Wystarczy wspomnieć ostatni kryzys na światowych rynkach finansowych, który polska gospodarka przetrwała w […]

Czytaj dalej


Stara Gorzelnia w Licheniu

Od lipca w Licheniu Starym koło Konina działać zaczął obiekt hotelowy Stara Gorzelnia z 27 pokojami. Ulokowany został nad Jeziorem Licheńskim w zrewitalizowanym XIX-wiecznym budynku po gorzelni i sąsiadującym z nim spichlerzu, stanowiących pozostałość po zespole folwarcznym hrabiego Kwileckiego. W trakcie przebudowy duży nacisk położony został na zachowanie jak największej ilości stylowych akcentów związanych z […]

Czytaj dalej