Prawdziwe ceny w hotelach

Sierpień dla jednych hoteli to najcięższy okres w roku, dla innych to kilka tygodni największych wpływów. W Warszawie 5-gwiazdkowe hotele oferują po 200 zł, w Krakowie za tyle trudno znaleźć hostel, a nad morzem pokoju można nie znaleźć w ogóle (mimo pogody). HOTELARZ po raz kolejny zbadał, ile naprawdę kosztują hotele w sierpniu. Okazało się, […]

Czytaj dalej


Dobre oświetlenie to komfort dla gości

Zdecydowaliśmy się na wybór oświetlenia firmy Philips ze względu na jakość produktów, znaną markę oraz kompleksowość oferty. Zastosowaliśmy rozwiązania oświetleniowe firmy Philips zarówno do pokoi hotelowych, łazienek, jak i do przestrzeni ogólnodostępnych – restauracji, lobby, części Spa, basenu oraz na zewnątrz hotelu. Cały hotel został oświetlony szeroką gamą produktów i nowoczesnych rozwiązań Philipsa. Kompleksowość oferty, […]

Czytaj dalej


Z doświadczeń hotelarza i wykładowcy

Jak szkoły hotelarskie przygotowują do pracy w hotelu W poprzednim numerze tekstem Marcina Szakoły, dyrektora hotelu Campanile w Poznaniu „Praktykanci – zło konieczne czy niewykorzystany potencjał” zainicjowaliśmy dyskusję o poziomie przygotowania przez szkoły hotelarskie swoich uczniów i studentów do pracy w branży hotelarskiej. „Istnieją dwie stare jak samo szkolnictwo metody organizacji praktyk: ‘praktykant, czyli człowiek […]

Czytaj dalej


Najlepiej schować ich na zapleczu?

Im większy hotel, a w ślad za tym większe zapotrzebowanie na personel, tym praktykanci są milej widziani i potrzebni.   Tylko oczywiście najpierw należy ich odpowiednio przeszkolić, zapewniając praktyki w każdym z działów. Nie ma lepszego sposobu na poznanie hotelu i jego specyfiki jak przejście przez wszystkie komórki hotelu. Praktykant, który wychodzi ze szkoły z […]

Czytaj dalej


Przymus ZALICZENIA

Praktykant jest to osoba, która przekraczając progi hotelu nie wie o pracy w hotelarstwie nic lub prawie nic.   Zainteresowanych branżą, znających podstawowe zasady obsługi gości jest niewielu. Niestety niewielu jest też takich, którzy wiedzą chociażby, jakie hotele są w miejscowości, w której mieszkają lub studiują. Bez zainteresowania dziedziną, która w przyszłości ma pochłaniać większość […]

Czytaj dalej


Kredyt podatkowy dla hotelarzy rozpoczynających działalność

Właściciele małych hoteli, schronisk czy pensjonatów rozpoczynający działalność na rynku mają możliwość skorzystania z rocznego zwolnienia z podatku dochodowego czyli instytucji tzw. kredytu podatkowego.   Zwolnienie to uregulowane jest zarówno ustawą o podatku dochodowym od osób fizycznych (ustawa o PIT), jaki i ustawą o podatku dochodowym od osób prawnych (ustawa o CIT), zatem zarówno prowadzący […]

Czytaj dalej


Wydajny internet z pokoju

Na przestrzeni ostatnich lat bezprzewodowy internet Wi-Fi przestał być synonimem luksusu. Korzysta się z niego w domu, w pracy, na lotnisku, w kawiarni… Nic więc dziwnego, że właściciele hoteli również są zainteresowani wprowadzaniem rozwiązania WiFi oraz HotSpot w swoich obiektach. Goście hotelowi coraz częściej decydują się na wybór konkretnego miejsca także ze względu na dostępność […]

Czytaj dalej


Sprawnie, szybko, bezpiecznie

Sprawnie działająca infrastruktura informatyczna jest kluczowym czynnikiem zapewniającym jakość i ciągłość procesów biznesowych w hotelu. Nieustanny rozwój technologii wymusza na inwestorach i właścicielach obiektów podjęcie bardzo konkretnych działań zmierzających do tego, aby stosowane systemy były wydajne, działały szybko i niezawodnie, a przede wszystkim były bezpieczne. Inwestycje w rozwiązania mobilne, aby lepiej wyposażyć personel, zwiększyć wydajność […]

Czytaj dalej


Jaki telewizor na konferencje?

    Kluczowym elementem wyboru telewizora w kontekście wyposażenia sali konferencyjnej jest odpowiednia wielkość wyświetlacza – czyli taka, która zapewni właściwy komfort użytkowania multimedialnego ekranu. Warto zatem przyjrzeć się ofercie urządzeń o przekątnej 40 cali i większych, występujących zarówno w tradycyjnej wersji LCD CCFL, jak i w opcji z matrycą podświetlaną diodami LED. Telewizory LED, […]

Czytaj dalej