Jaki telewizor na konferencje?

    Kluczowym elementem wyboru telewizora w kontekście wyposażenia sali konferencyjnej jest odpowiednia wielkość wyświetlacza – czyli taka, która zapewni właściwy komfort użytkowania multimedialnego ekranu. Warto zatem przyjrzeć się ofercie urządzeń o przekątnej 40 cali i większych, występujących zarówno w tradycyjnej wersji LCD CCFL, jak i w opcji z matrycą podświetlaną diodami LED. Telewizory LED, […]

Czytaj dalej


Ile kosztuje zabieg, czyli zarządzanie finansami w SPA

Zarządzanie finansami hotelowego SPA, jest zadaniem skomplikowanym, ponieważ branża SPA nie ma takich długich tradycji jak branża hotelarska. Podstawowego znaczenia zaczynają nabierać wskaźniki i analizy, które należy systematycznie przeprowadzać w celu poznania możliwości oraz potencjału, jakim obiekt SPA dysponuje. Zarządzanie finansami stanowi bardzo ważny czynnik powodzenia obiektu i pozytywnej oceny zarządzającego nim managera SPA. Nieznajomość […]

Czytaj dalej


Olandia kraina wypoczynku i konferencji

Olandia to zrewitalizowany zespół pofolwarczny leżący w malowniczej miejscowości Prusim, na skraju Puszczy Noteckiej, 70 km od Poznania. Odrestaurowany kompleks nawiązuje swym charakterem do kształtu, który folwark przybrał w latach 40. XIX wieku. W tej chwili na terenie Skansenu Olandia znajdują się kamienno -ceglany Spichlerz, Dwór, Kamiennik, Wodnik oraz Stary Młyn. W folwarku Olandia każdy […]

Czytaj dalej


Ekspansja marek luksusowych

Koniec recesji w branży hotelarskiej skłonił globalne sieci do inwestycji w swoje najbardziej luksusowe marki: Ritz-Carlton, Waldorf-Astoria, JW Marriott, Bulgari, Conrad. Rozwijają się hotelarskie marki luksusowe, rozwijają się też nowatorskie marki ekonomiczne, które są odpowiedzią na zapotrzebowanie nowej generacji młodych turystów wychowanych już w świecie zaawansowanych technologii. RITZ-CARLTON Sieć The Ritz-Carlton Hotel Company zapowiedziała zwiększenie […]

Czytaj dalej


Przyciągać gości oświetleniem

Rozmowa z Romualdem Wojtkowiakiem,wiceprezesem zarządu Philips Lighting Poland S.A. o zmianach w technologii oświetlenia.   Firma Philips zdecydowała się na podjęcie działań proekologicznych w zakresie oświetlenia do hoteli. Jak pan ocenia rozwój rozwiązań ekologicznych w hotelarstwie? Na taki temat należy patrzeć szerzej. W naszym przypadku jest to element ogólnej strategii firmy, która patrzy globalnie, jeśli […]

Czytaj dalej


Prawdziwe ceny w hotelach

Sierpień dla jednych hoteli to najcięższy okres w roku, dla innych to kilka tygodni największych wpływów. W Warszawie 5-gwiazdkowe hotele oferują po 200 zł, w Krakowie za tyle trudno znaleźć hostel, a nad morzem pokoju można nie znaleźć w ogóle (mimo pogody). HOTELARZ po raz kolejny zbadał, ile naprawdę kosztują hotele w sierpniu. Okazało się, […]

Czytaj dalej


Dobre oświetlenie to komfort dla gości

Zdecydowaliśmy się na wybór oświetlenia firmy Philips ze względu na jakość produktów, znaną markę oraz kompleksowość oferty. Zastosowaliśmy rozwiązania oświetleniowe firmy Philips zarówno do pokoi hotelowych, łazienek, jak i do przestrzeni ogólnodostępnych – restauracji, lobby, części Spa, basenu oraz na zewnątrz hotelu. Cały hotel został oświetlony szeroką gamą produktów i nowoczesnych rozwiązań Philipsa. Kompleksowość oferty, […]

Czytaj dalej


Z doświadczeń hotelarza i wykładowcy

Jak szkoły hotelarskie przygotowują do pracy w hotelu W poprzednim numerze tekstem Marcina Szakoły, dyrektora hotelu Campanile w Poznaniu „Praktykanci – zło konieczne czy niewykorzystany potencjał” zainicjowaliśmy dyskusję o poziomie przygotowania przez szkoły hotelarskie swoich uczniów i studentów do pracy w branży hotelarskiej. „Istnieją dwie stare jak samo szkolnictwo metody organizacji praktyk: ‘praktykant, czyli człowiek […]

Czytaj dalej


Najlepiej schować ich na zapleczu?

Im większy hotel, a w ślad za tym większe zapotrzebowanie na personel, tym praktykanci są milej widziani i potrzebni.   Tylko oczywiście najpierw należy ich odpowiednio przeszkolić, zapewniając praktyki w każdym z działów. Nie ma lepszego sposobu na poznanie hotelu i jego specyfiki jak przejście przez wszystkie komórki hotelu. Praktykant, który wychodzi ze szkoły z […]

Czytaj dalej