SPA dla przyszłych mam

Hotel Klinika Zdrowia i Urody Villa Park w Ciechocinku stworzył specjalny program Baby-Spa, przeznaczony dla kobiet między szesnastym i trzydziestym siódmym tygodniem ciąży. Program obejmuje opiekę lekarską, gimnastykę w basenie solankowym, specjalne masaże, ćwiczenia relaksacyjne z elementami szkoły rodzenia oraz zabiegi kosmetyczne.

Czytaj dalej


Rower a przewaga marketingowa

Wiele hoteli w swych działaniach marketingowo-promocyjnych nie wykorzystuje lub wykorzystuje w sposób niedostateczny atut, jakim jest posiadanie wypożyczalni sprzętu turystyczno-rekreacyjnego. Goście hotelowi, szczególnie w miejscowościach atrakcyjnych turystycznie, oprócz spokojnego snu i komfortowych warunków w pokojach, często wymagają od hotelu czegoś więcej: pomocy w zorganizowaniu wypoczynku. Naprzeciw tym wymaganiom wychodzi wiele hoteli, umożliwiając gościom wypożyczenie rowerów […]

Czytaj dalej


Nie tylko dla rozrywki

Hotele należą do przedsiębiorstw, które jako jedne z pierwszych wprowadzają nowatorskie rozwiązania z dziedziny mediów i telekomunikacji. Przyczyniają się do tego goście, którzy poza miejscem do noclegu oczekują od hotelu minimum rozrywki, a coraz częściej stworzenia warunków przyjaznych do pracy Pierwszy kontakt gościa z hotelowymi mediami to zazwyczaj wyświetlający się na ekranie telewizora napis „Welcome […]

Czytaj dalej


Sieć bezprzewodowa dla gości

Dwa, trzy lata temu dostępu do internetu w hotelowych pokojach wymagali wyłącznie goście biznesowi. Jeśli jeszcze nie dziś, to z pewnością pojutrze możliwości podłączenia się do sieci będą oczekiwały osoby należące do każdego segmentu gości. Od kilku lat istnieje możliwość bezprzewodowego i przewodowego dostępu do sieci. Oba rozwiązania mają swoje wady i zalety. Sieć bezprzewodowa […]

Czytaj dalej


Kuszące smaki i zapachy

Izabela Bogdanowicz Autorka jest konsultantką ds. ZKM (zintegrowane komunikowanie marketingowe) i dziennikarką – publikuje m.in. na łamach czasopisma „CMO. Magazyn dyrektorów marketingu.”Łatwo je zauważyć w różnych rankingach i komentarzach znawców kuchni: zachęty do odwiedzania niezwykłych przybytków sztuki kulinarnej, nieomijania ich we własnym mieście lub po drodze na urlop. Te naprawdę wyjątkowe szybko zyskują popularność, jednocześnie […]

Czytaj dalej


Barek pod ręką gościa

Piotr Lutycki Minibarek w pokoju hotelowym to nie tylko wygoda dla gości. To również dodatkowy zysk dla hotelu ze sprzedaży alkoholi, napojów czy słodyczy za cenę wyższą niż w sklepie lub hotelowym barze.Minibary były do niedawna najczęściej małymi chłodziarkami umieszczonymi w pokojach hotelowych, w których obok wolnej przeznaczonej na artykuły spożywcze gościa przestrzeni, znajdował się […]

Czytaj dalej


Zanim zapłonie hotel

Niedotrzymywanie terminów kontroli okresowych instalacji i sprzętu oraz brak instrukcji bezpieczeństwa pożarowego, to najczęstsze uchybienia hotelarzy w przestrzeganiu przepisów, wynika z kontroli przeprowadzonych w roku 2005 przez strażaków w obiektach hotelowych. Jednym z podstawowych zagrożeń dla bezpieczeństwa zarówno gości, jak i pracowników hotelu jest ogień. Przyczyn pożaru w hotelu, czyli obiekcie o dużej rotacji osób […]

Czytaj dalej


How to Start a Home -Based Catering Business

Interesująca pozycja. Mimo nieco zwodniczego tytułu, interesująca szczególnie dla właścicieli mniejszych hoteli, pensjonatów, kwater prywatnych, czy gospodarstw agroturystycznych. Jest to w zasadzie poradnik o tym, jak świadczyć usługi cateringowe, bazując na kuchni domowej. Książka podpowiada m.in., o jaki sprzęt powinniśmy rozszerzyć wyposażenie naszej kuchni, jakie wprowadzić menu, jakich chwytów marketingowych używać. Kiedyś pewnie powiedzielibyśmy o […]

Czytaj dalej


Concierge – z pasją do gości

Trudno o dokładne statystyki, ale spośród około czterdziestu osób wykonujących w Polsce funkcję concierge większość stanowią panowie. Jednak nie tylko mężczyźni sprawdzają się w roli concierge. O swej pracy mówi pani Katarzyna Znatowicz Katarzyna Znatowicz – od roku 2003 concierge Sheraton Warsaw Hotel & Towers W hotelu Sheraton istnieje oddzielne stanowisko concierge spełniające funkcję punktu […]

Czytaj dalej