Hotel Klinika Zdrowia i Urody Villa Park w Ciechocinku stworzył specjalny program Baby-Spa, przeznaczony dla kobiet między szesnastym i trzydziestym siódmym tygodniem ciąży. Program obejmuje opiekę lekarską, gimnastykę w basenie solankowym, specjalne masaże, ćwiczenia relaksacyjne z elementami szkoły rodzenia oraz zabiegi kosmetyczne.
08/2006
08/2006
Comber króliczy faszerowany liśćmi szpinaku
SKŁADNIKI (1 porcja) Danie zasadnicze: 150 g combra z królika, 40 g liści szpinaku, 50 g cukini grillowanej Marynata: 50 mln piwa ciemnego, świeży rozmaryn, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie Puree z czerwonej fasoli: 50 g fasoli czerwonej konserwowej, 10 g pomarańczy, 10 g cytryny, 10g jabłka, 10 g cukru, 20 g masła Puree […]
Zanim zapłonie hotel
Niedotrzymywanie terminów kontroli okresowych instalacji i sprzętu oraz brak instrukcji bezpieczeństwa pożarowego, to najczęstsze uchybienia hotelarzy w przestrzeganiu przepisów, wynika z kontroli przeprowadzonych w roku 2005 przez strażaków w obiektach hotelowych. Jednym z podstawowych zagrożeń dla bezpieczeństwa zarówno gości, jak i pracowników hotelu jest ogień. Przyczyn pożaru w hotelu, czyli obiekcie o dużej rotacji osób […]
Rower a przewaga marketingowa
Wiele hoteli w swych działaniach marketingowo-promocyjnych nie wykorzystuje lub wykorzystuje w sposób niedostateczny atut, jakim jest posiadanie wypożyczalni sprzętu turystyczno-rekreacyjnego. Goście hotelowi, szczególnie w miejscowościach atrakcyjnych turystycznie, oprócz spokojnego snu i komfortowych warunków w pokojach, często wymagają od hotelu czegoś więcej: pomocy w zorganizowaniu wypoczynku. Naprzeciw tym wymaganiom wychodzi wiele hoteli, umożliwiając gościom wypożyczenie rowerów […]
Nie tylko dla rozrywki
Hotele należą do przedsiębiorstw, które jako jedne z pierwszych wprowadzają nowatorskie rozwiązania z dziedziny mediów i telekomunikacji. Przyczyniają się do tego goście, którzy poza miejscem do noclegu oczekują od hotelu minimum rozrywki, a coraz częściej stworzenia warunków przyjaznych do pracy Pierwszy kontakt gościa z hotelowymi mediami to zazwyczaj wyświetlający się na ekranie telewizora napis „Welcome […]
Sieć bezprzewodowa dla gości
Dwa, trzy lata temu dostępu do internetu w hotelowych pokojach wymagali wyłącznie goście biznesowi. Jeśli jeszcze nie dziś, to z pewnością pojutrze możliwości podłączenia się do sieci będą oczekiwały osoby należące do każdego segmentu gości. Od kilku lat istnieje możliwość bezprzewodowego i przewodowego dostępu do sieci. Oba rozwiązania mają swoje wady i zalety. Sieć bezprzewodowa […]
Kuszące smaki i zapachy
Izabela Bogdanowicz Autorka jest konsultantką ds. ZKM (zintegrowane komunikowanie marketingowe) i dziennikarką – publikuje m.in. na łamach czasopisma „CMO. Magazyn dyrektorów marketingu.”Łatwo je zauważyć w różnych rankingach i komentarzach znawców kuchni: zachęty do odwiedzania niezwykłych przybytków sztuki kulinarnej, nieomijania ich we własnym mieście lub po drodze na urlop. Te naprawdę wyjątkowe szybko zyskują popularność, jednocześnie […]
Barek pod ręką gościa
Piotr Lutycki Minibarek w pokoju hotelowym to nie tylko wygoda dla gości. To również dodatkowy zysk dla hotelu ze sprzedaży alkoholi, napojów czy słodyczy za cenę wyższą niż w sklepie lub hotelowym barze.Minibary były do niedawna najczęściej małymi chłodziarkami umieszczonymi w pokojach hotelowych, w których obok wolnej przeznaczonej na artykuły spożywcze gościa przestrzeni, znajdował się […]
RSVP
Michel Muszyński Autor jest dyrektorem Francuskiego Instytutu Zarządzania w WarszawieGdy różne okoliczności zmuszają nas do tak zwanego światowego życia, savoir-vivre staje się powodem licznych rozterek Dam konia z rzędem Czytelnikowi, który nigdy nie miał wątpliwości, w jaki sposób usadzać gości przy stole, co pisać w listach kondolencyjnych, w jakiej kolejności przedstawiać się, jak się ubrać […]
Robert Kopacz
Hotel Kongresowy w Kielcach Od początku czerwca 2006 jest szefem kuchni w hotelu. Karierę zawodową rozpoczął po ukończeniu kieleckiego Technikum Gastronomicznego. Doświadczenie zawodowe zdobywał, pracując na statkach handlowych i pasażerskich u angielskich, francuskich i irlandzkich armatorów. W przerwach między kontraktami na morzu pracował jako szef kuchni w Świętokrzyskim Centrum Onkologii oraz w kieleckich restauracjach. W […]