Kabiny Niven reprezentującej najnowszą serię marki „Koło” można w łazience nie zauważyć, ponieważ składa się tylko z przezroczystych tafli szkła i niezbędnych okuć. Przejrzysta kabina „uwalnia” przestrzeń, dzięki czemu doskonale nadaje się do niedużych łazienek. Dodatkowo prosta konstrukcja zawiasów i wsporników ułatwia utrzymanie czystości. Seria obejmuje kabiny półokrągłe, kwadratowe, z drzwiami montowanymi do wnęk lub […]
08/2006
08/2006
Boom nad Motławą
Skala realizowanych i planowanych inwestycji hotelowych w śródmieściu Gdańska przypomina hotelowy boom w Krakowie. Czy stolica Pomorza powtórzy turystyczny sukces, jaki jest udziałem podwawelskiego grodu W ścisłym centrum Gdańska realizowanych lub planowanych, z terminem ukończenia najpóźniej zimą 2008 roku, jest obecnie 10 inwestycji hotelowych. Zważywszy na fakt, że na tym terenie działa obecnie sześć takich […]
Barmani na plaży
Pod koniec lipca na plaży klubu Copacabana, obok sopockiego mola odbyły się drugie w tym roku rozgrywki barmanów w ramach Independent Flair League. W tej edycji IFL na „ringu” spotkało się niemal trzydziestu zawodników z Polski, Ukrainy i Wielkiej Brytanii. Zwycięzcą został Vladymyr Buryanov z Ukrainy, który zdobył 163 punkty w konkurencji finałowej Exhibition i […]
Boom pod Wawelem
W krakowskim urzędzie miasta na rozpatrzenie czeka 50 wniosków dotyczących budowy nowych lub adaptacji istniejących już obiektów na hotele. Ekspansję przygotowuje Orbis, który zamierza m.in. wyburzyć hotel Cracovia, jednak hotelowe plany zgłaszają również inne firmy polskie i zagraniczne. Większość wniosków dotyczy mniejszych hoteli, które powstają ostatnio w Krakowie jak po deszczu. W ciągu ostatniego roku […]
Survival Guide for Hotel and Motel Professional
Napisana żywym, pełnym humoru stylem książka-przewodnik o tym, co i jak powinno się robić, by nasz hotel, motel lub pensjonat przeżył. Przeżycie nie oznacza nic innego, niż robienie dobrego biznesu. Nieco lżejsza niż w tradycyjnych poradnikach forma podawania rad i użytecznych informacji ułatwia ich przyswojenie, jednak podobnie jak w wielu tego typu poradnikach, autorzy nie […]
Feng Shui nad Wisłą
Stara chińska sztuka budowy i aranżacji wnętrz, mimo iż dla wielu osób wydaje się czymś nierealnym, bo nienamacalnym, stosowana jest od lat w tak nowoczesnych sieciach hotelowych jak Hilton. Polscy hotelarze powoli przekonują się, że może ona być sztuką bardzo praktyczną Najistotniejszym celem feng shui, która współcześnie zaczyna z powodzeniem gościć w naszych wnętrzach, jest […]
Bar, dziewczyny i żonglerka
Spółka Entertainment Group we współpracy z grupą tańca współczesnego Quest wprowadziła na rynek bar Sweet&Sour – pierwszy w Polsce profesjonalny bar do obsługi imprez firmowych. Show bar Sweet&Sour zaprojektowany został w sposób umożliwiający wykorzystywanie go zarówno podczas imprez plenerowych, jak i uroczystości organizowanych w zamkniętych pomieszczeniach. Firmy korzystające z baru mają zapewnioną sześciogodzinną barmańską obsługę […]
Dziesiąty Qubus
28 lipca oficjalnie otwarto czterogwiazdkowy hotel Qubus Kraków. Obiekt położony jest przy ulicy Nadwiślańskiej, tuż nad brzegiem Wisły, w bliskim sąsiedztwie dzielnicy Kazimierz. W pełni klimatyzowany obiekt oferuje 194 komfortowe pokoje, w tym pokoje o podwyższonym standardzie oraz pokoje przystosowane specjalnie dla osób niepełnosprawnych. Standardowe wyposażenie obejmuje: telefon, telewizor LCD, minibar, sejf, żelazko i deskę […]
Własna gąbka w hotelu
Większość ludzi używa do codziennej higieny gąbek kąpielowych. Niestety, zestawy kosmetyków w łazienkach hotelowych są ich pozbawione. Produkt oferowany przez firmę Hexam powinien zaspokoić oczekiwania i wymagania nawet najbardziej wymagających gości. „Jednorazowe” gąbki pakowane są pojedynczo w folię, dlatego klient zyskuje pewność ich absolutnej czystości. Dodatkowo taka metoda pakowania ogranicza ich objętość do minimum, co […]
Marek Niemiec
W sierpniu objął stanowisko szefa kuchni w hotelu Sheraton Poznań. W branży gastronomicznej pracuje od 11 lat, wcześniej kształcił się w szkole w Otwocku. Pierwszych szlifów w zawodzie kucharza nabierał w warszawskim hotelu Bristol. Pracę w sieci Starwood zaczął w czerwcu 2003 roku jako chef de partie w hotelu The Westin Warsaw.