SPA wplecione w mazurski pejzaż

Hotel SPA Dr Irena Eris należy nie tylko do najbardziej eleganckich obiektów tego typu w Polsce, ale jest także doskonałym przykładem symbiozy nowoczesnego obiektu z przyrodą. Chociaż Wzgórza Dylewskie i okolice Wysokiej Wsi należą do największych atrakcji przyrodniczych Mazur, nie są tak tłumnie odwiedzane przez turystów, jak chociażby okolice Wielkich Jezior Mazurskich. Morenowe wzgórza oraz […]

Czytaj dalej


Pierożki w stylu orientalnym ze smardzami, szparagami i pieczonym kurczakiem oraz białym sosem kawowym

Składniki (4 porcje) suszone smardze – 20 g śmietana – 350 m brandy – 50 ml średniej wielkości cebula, pokrojona w drobną kostkę, łyżka drobno posiekanej natki pietruszki pęczek białych szparagów, obranych i ugotowanych łyżeczka oliwy truflowej upieczone i drobno zmielone mięso z kurczaka – 250 g ciasta do dim sum (do gotowania) – 24 […]

Czytaj dalej


Pracę w pływającym hotelu przyjmę

Arek PrzytułaAutor od 15 lat pracuje na statkach pasażerskich. Rozpoczynał od najniższego stanowiska, dziś kieruje departamentem. Napisał przewodnik „Praca na statkach pasażerskich”. Każdy z wielkich statków pasażerskich zatrudnia kilkaset osób załogi hotelowej. Mimo dobrych zarobków, wiele z nich szybko rezygnuje z pracy, a więc i zapotrzebowanie na nowych pracowników nie słabnie. Po morzach całego świata […]

Czytaj dalej


Mikołajki poza sezonem

Jerzy Miklewski Autor jest właścicielem firmy eksperckiej HOTELON, ekspertem Instytutu Turystyki oraz twórcą i realizatorem sieci hoteli IDEAL Mikołajki, zgodnym chórem braci żeglarskiej, zostały okrzyknięte żeglarską stolicą Polski. Działa tam jeden z największych w Polsce hoteli – Gołębiewski, napędzający rynek nie tylko tego miasta, ale całych Mazur. Pozostałe, kameralne hotele próbują znaleźć dla siebie miejsce […]

Czytaj dalej


Ekologia na talerzu

Stowarzyszenie Polska Ekologia założone przez producentów i przetwórców produktów ekologicznych rozpoczęło akcję, która ma propagować ekologiczne produkty wśród m.in. właścicieli restauracji i hoteli.Za granicą produkcja żywności ekologicznej jest najbardziej dynamicznie rozwijającym się sektorem rolnictwa. W Niemczech 17 proc. produktów żywnościowych na rynku to produkty ekologiczne. W Polsce stanowią one zaledwie 0,03 proc. Stowarzyszenie Polska Ekologia […]

Czytaj dalej


Janusz Korzyński

Szef kuchni hotelu Westin w Warszawie. Jest absolwentem Szkoły Gastronomicznej w Słupsku. Karierę zawodową rozpoczynał pod koniec lat 70. w niezwykle popularnej w tamtym okresie sieci Karczma Słupska. Ważnym doświadczeniem zawodowym był dla niego 4-letni pobyt w Afryce Północnej, w której bogactwo smaków i aromatów otaczało go ze wszystkich stron. W roku 1991 przyjechał do […]

Czytaj dalej


Łazienka – wizytówka hotelu

Każdy dzień rozpoczyna się od porannej toalety, dlatego tak istotny jest wygląd łazienki, praktyczne rozwiązania i miły jej klimat. Goście hotelowi wprowadzeni od samego rana w dobry nastrój będą zadowoleni i na długo zapamiętają hotel. Wspólną cechą łazienek w hotelu, tych ogólnodostępnych – przy recepcji i restauracji oraz tych przy pokojach powinna być ich funkcjonalność, […]

Czytaj dalej


Systemy wentylacji w obiektach hotelowych

Komfort użytkowania pokoi, sal konferencyjnych czy też restauracji hotelowych zależy w znacznym stopniu od sprawnie działającej wentylacji i klimatyzacji.Hotele i pensjonaty kojarzą się z wygodą, wysoką jakością usług oraz dobrą kuchnią. Takie obiekty muszą spełniać odpowiednie wymogi dotyczące funkcjonalności, bezpieczeństwa i infrastruktury (wymagania dla poszczególnych kategorii zawarto w tabeli). Istnieją niezawodne i energooszczędne systemy wentylacji […]

Czytaj dalej


Co tam w telewizji?

Jak to za komuny bywało…W systemie nazwanym przez węgierskiego ekonomistę Janosa Kornaia „gospodarką niedoborów” brakowało praktycznie wszystkiego. Zwłaszcza tego, co było nowoczesne i modne, no bo wszyscy chcieli to mieć Najbardziej brakowało po prostu tego, czego się właśnie potrzebowało. Gdy jednak pożądany towar był w sklepie – ceny były często horrendalne. Bardzo drogie były zwłaszcza […]

Czytaj dalej