Szef w trójkącie satysfakcji

Grzegorz Labuda szef kuchni w hotelu Nadmorski Członek Kapituły Klubu Szefów Kuchni Poszukując recepty na efektywne prowadzenie hotelowej gastronomii menedżerowie często zastanawiają się, jakie powinno być optymalne usytuowanie zarządzającego kuchnią, czyli jej szefa, w stosunku do kierownictwa hotelu Skuteczne zarządzanie gastronomią, nie tylko hotelową, jest sztuką nie mniejszą i nie mniej ważną niż sama sztuka […]

Czytaj dalej


Hilton za chwilę w Warszawie – za trzy lata w Łodzi

Około 20 marca pierwszych gości powinien przyjąć hotel Hilton w Warszawie. W październiku 2004 roku podczas wmurowywania kamienia węgielnego zapowiadano otwarcie hotelu na lipiec roku 2005. Wybudowany kosztem ponad 53 mln EUR obiekt ma 22 piętra mieszczące 314 pokoi oraz centrum konferencyjne o powierzchni 4 tys. mkw., w którym można zorganizować imprezę na 2,3 tys. […]

Czytaj dalej


Z widokiem na dziką rzekę

Jeszcze kilka lat temu chciano wyburzyć wszystkie budynki dawnej elektrowni na warszawskim Powiślu. Dziś może w nich powstać centrum handlowe z położonym opodal stylowym hotelem. Pod koniec lutego zauważyłem z okien redakcji kilkanaście kaczek siedzących rzędem na unoszonym prądem w dół Wisły konarze. Pomyślałem, że to pierwszy w tym roku statek pasażerski na tej mało […]

Czytaj dalej


Nocleg obok basenów

1 marca 2007 r. przy ulicy Zamkowa Góra w Sopocie, w bezpośrednim sąsiedztwie kompleksu basenów Aqua Park, otwarto dwugwiazdkowy hotel Villa Aqua. Obiekt oferuje 102 miejsca noclegowe w 53 pokojach jedno- i dwuosobowych. Sala konferencyjna o powierzchni 62 mkw. pozwala na organizowanie spotkań dla 60 osób w ustawieniu teatralnym. Hotel został urządzony z myślą o […]

Czytaj dalej


Do tanga trzeba dwojga

– mówi prezes Polskiej Izby Hotelarstwa Krzysztof Milski Co Pana zdaniem jest największym problem dzisiejszego hotelarstwa w Polsce? Polski przemysł hotelarski to gałąź gospodarki rozwijająca się żywiołowo i dynamicznie. Jednak, jak każde zjawisko biznesowe, hotelarstwo nasze napotyka na hamujące jego rozwój bariery. Wymienię kilka spośród 10 „grzechów głównych”: brak miejsc noclegowych w bazie turystycznej, brak […]

Czytaj dalej


Zamiast papierosów

Na działce zlokalizowanej między ulicami: Dolnych Młynów, Czystą, Czarnowiejską oraz al. Mickiewicza w Krakowie powstanie hotel, zespół mieszkalno-usługowy oraz podziemny parking. Tak postanowił hiszpański deweloper Immobiliaria Camins Polska, który kupił teren dawnych Zakładów Tytoniowych od koncernu Philip Morris. Hotel o kilkuset miejscach noclegowych, który powstanie w zaadaptowanym budynku administracji, będzie stanowił dominantę architektoniczną projektowanego zespołu. […]

Czytaj dalej


Jakie będzie hotelarzy kształcenie, takie będą…

Marek Polakiewicz kierownik ds. praktyk zawodowych w Centrum Kształcenia „Plejada” w Szczecinie, menedżer hotelarstwa Albergologia, czyli nauka o hotelarstwie to piękna dziedzina. Jej teoria jest bardzo obszerna i ciekawa, ale bez rzetelnie przeprowadzonych praktyk zawodowych absolwent szkoły średniej czy policealnej jest nieprzygotowany do pełnienia roli hotelarza Hotelarz prosto po szkole i z dyplomem nie będzie […]

Czytaj dalej


Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich Rok założenia 1946

Monografia Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Toruniu, który w październiku 2006 roku obchodził 60-lecie istnienia. Uhonorowaniem tego jubileuszu jest książka, która przybliża historię szkoły i przedstawia poszczególne etapy jej rozwoju. Ukazuje, jak z biegiem lat placówka coraz lepiej wyposażona, poszerzana o nowe gałęzie edukacyjne budowała swój prestiż w Toruniu i w regionie. Pozycja zawiera m.in.: kalendarium […]

Czytaj dalej


Świętokrzyskie czeka na odkrycie

W rejonie Gór Świętokrzyskich turyści poszukują taniej bazy noclegowej oraz kameralnych hoteli. Duże dysproporcje występują również w rozmieszczeniu obiektów noclegowych na terenie województwa – dwie trzecie z nich znajduje się na północy. Świętokrzyskie zajmuje wśród polskich województw piętnaste, przedostatnie miejsce pod względem obszaru i trzynaste pod względem liczby ludności oraz liczby obiektów hotelowych, wyprzedzając zajmujące […]

Czytaj dalej