Akademia personelu i marketingu

Kolejne szkolenie z cyklu „Dobry marketing i dobry personel”, prowadzone w ramach Akademii Hotelarza odbyło się 23 października w siedzibie redakcji Hotelarza, w budynku Dominanta Praska w Warszawie. Poszczególne bloki tematyczne prowadzili Sylwia Bortniak i Jacek Piasta, doświadczeni hotelarze, doradcy, szkoleniowcy, a przy tym stali współpracownicy redakcji. Wprawdzie szkolenie rozpoczęło się pechowym opóźnieniem spowodowanym przede […]

Czytaj dalej


Inwestowanie w przyszłość

W dniach 16–18 października br. w Poznaniu odbyła się jubileuszowa 10. edycja targów wyposażenia hoteli  Invest Hotel 2008. Na powierzchni ekspozycyjnej ponad 6000 mkw. swoją ofertę zaprezentowało prawie 200 firm z 6 krajów. W ciągu dwóch pierwszych dni  przeznaczonych dla profesjonalistów odbyło się kilkadziesiąt konferencji, prezentacji, seminariów dla przedstawicieli branży Targi odbywały się równolegle z […]

Czytaj dalej


Atakują międzynarodowe marki

Na polskim rynku pojawia się coraz więcej marek należących do grup hotelowych o międzynarodowym zasięgu. To proces nieuchronnie związany z globalizacją, otwarciem naszego kraju na świat i oczekiwaniem na coraz większą liczbę biznesmenów i turystów przyjeżdżających z zagranicy Na świecie działa ponad tysiąc grup hotelowych posiadających więcej niż kilka obiektów. W ramach tych grup, czy […]

Czytaj dalej


Kazimierz z Rubinsteinem

Kazimierz, założone w XIV wieku miasto żydowskie, jest dziś integralną częścią Krakowa. Po latach zapomnienia, obracania się w ruinę kolejnych zabytków, stał się atrakcją turystyczną, której funkcjonowanie wymaga powstania wielu restauracji i hoteli. Jednym z nich jest Rubinstein Kraków to miasto, które ma najwięcej hoteli w Polsce. Kraków, to też miasto, które ma najwięcej ładnych […]

Czytaj dalej


Stracić na gastronomii

Wielu właścicieli i operatorów hoteli ma problem z gastronomiczną częścią działalności. Zgodnie z przepisami – a i logiką prowadzenia interesu – gastronomia powinna w określonych obiektach być. I jest. Tylko że w wielu wypadkach trzeba do niej dokładać z działalności noclegowej, rzadziej bilans wychodzi na zero. Najtrudniej zaś na hotelowej restauracji przyzwoicie zarobić Prawo do […]

Czytaj dalej


Specjalizujemy się w hotelach ekonomicznych

– mówi Danuta Skalska, prezes zarządu PUHIT SA Skąd wziął się pomysł, by hotele robotnicze, którymi administrował poprzednik PUHiT przekształcić w hotele a nie w np. budynki mieszkalne? Wśród naszych obiektów w Warszawie są cztery budynku, które zostały zbudowane jako hotele turystyczne z czasową funkcją hotelu robotniczego. Powstały w czasach wielkich inwestycji budowlanych. Hotele przy […]

Czytaj dalej


Czystość i elegancja czyli tekstylia miękkie

Obrusy, pościel i ręczniki są tymi elementami wyposażenia hotelu, które znajdują się w ciągłym ruchu. W każdym obiekcie noclegowym codziennie wędrują do pokoju, łazienki czy na restauracyjny stół, potem z niego znikają, trafiają do pralni, z pralni do magazynu, a z magazynu znów do pokoju, łazienki, na stół. Mimo tak intensywnego wykorzystania powinny jak najdłużej […]

Czytaj dalej


Taki hotel – jaka toaleta

Ponad rok temu w „RYNKU TURYSTYCZNYM” opublikowałem tekst dotyczący publicznych szaletów w Polsce. A raczej ich niedostatecznej liczby i fatalnego stanu w świetle nadciągającej nieuchronnie organizowanej przez Polskę imprezy EURO 2012. Kilka osób w redakcji zapytało mnie wówczas, czy nie ma innych, bardziej ważkich tematów? No bo ten jest „niezbyt świeży”, „mało estetyczny”, czyli ogólnie […]

Czytaj dalej


Sposób na ogrzanie pokoju

Czy jest jakaś jeden sposób, jedna technologia, która dominuje w ogrzewaniu hoteli? Zdecydowanie nie. Hotele miejskie częściej korzystają z publicznej sieci ciepłowniczej niż z własnego źródła ciepła, jakim jest kotłownia. W obiektach noclegowych położonych poza terenami zurbanizowanymi, dominują kotłownie. W przypadku kotłowni coraz rzadziej (i to z reguły w obiektach starszych) możemy spotkać kotłownie węglowe. […]

Czytaj dalej


Wystarczy miejsc na Euro

Miejsc w hotelach dla gości Euro 2012 powinno być pod dostatkiem, wynika z najnowszego raportu firmy konsultingowej Cushman&Wakefield (C&W). Z danych C&W wynika, że w połowie tego roku trakcie budowy i modernizacji było ok. 180 hoteli, zaś kolejnych 200 – w fazie planowania. Wszystkie miałyby być gotowe najpóźniej w 2012 roku. Przybyłoby ok. 20 tys. […]

Czytaj dalej